Den amerikanske storbanken Goldman Sachs uttrykker «bekymring» for den finansielle stabiliteten i Skandinavia, og hevder boligprisutviklingen og gjeldsveksten i hovedsakelig Norge og Sverige utgjør en «risiko» som vil vare i flere år fremover.

I analysen konkluderer Goldman Sachs’ økonomer med at de skandinaviske sentralbankene, Norges Bank, Sveriges Riksbank og Danmarks Nationalbank, har «begrenset spillerom» til å redusere risikoen til den finansielle stabiliteten.

«Betydelig» boligprisfall

Dersom det Goldman Sachs omtaler som et «globalt sjokk» som sender rentene opp på lang sikt inntreffer, antyder det per i dag en risiko for «betydelige boligpriskorreksjoner».

- Forbrukere har tatt opp mye gjeld på forventninger om fortsatt lave renter og fortsatt boligprisoppgang. Får vi en kraftig korreksjon opp i rentene får vi en kraftig boligprisnedgang, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.

Han sier seg enig i Goldman Sachs konklusjoner, og mener situasjonen særlig er vanskelig for små økonomier som Norge og Sverige.

Goldman Sachs viser til at realprisen (prisvekst etter fradrag for inflasjon)på norske og svenske boliger har økt med henholdsvis 25 og 40 prosent siden finanskrisen, og at gjeldsveksten for husholdninger i begge land øker raskere enn inntektene.

«Hysterisk vanskelig»

Deler av denne bekymringen deles av de skandinaviske sentralbankene.

Da Norges Bank senket renten til 0,50 prosent tidligere i år, kalte sentralbanksjef Øystein Olsen de lave rentene for «et dilemma» for sentralbanken ettersom det stimulerer den øvrige økonomien, men bygger opp under boligprisvekst og gjeldsøkning.

Storbanken peker spesifikt på det norske og svenske boligmarkedet som en «bekymring» akkurat på grunn av dette.

Professor ved Norges Handelshøyskole (NHH), Øystein Thøgersen, kalte det den gang «hysterisk vanskelig» å stabilisere boligmarkedet samtidig som man stimulerer økonomien med lavere renter.

- Det er et kjempeproblem, sier Bruce om sentralbankdilemmaet.

Ser mot inflasjon og renter

Bruce mener ett av scenarioene som kan sende prisene opp og skape «sjokket» Goldman Sachs omtaler er dersom det internasjonale inflasjonsnivået, altså prisveksten på varer og tjenester, skyter fart. Han mener alt per i dag tyder på at inflasjonen vil forbli lav i overskuelig fremtid.

- I dag er det ingen signaler om dette og de fleste venter lave renter lenge. Men hva som skjer om tre til fire år er det ingen som vet, sier han.

Nylig advarte en Nordea-strateg om at det globale rentenivået kan «eksplodere» dersom Den europeiske sentralbanken, ECB, på et tidspunkt skulle trekke seg ut som kjøper av statsobligasjoner.

Goldman Sachs skriver i rapporten at det lave rentenivået i Skandinavia kan reverseres dersom globale vekstutsikter snur eller global pengepolitikk bli «mindre tilpasset» lave renter.

Det internasjonale valutafondet (IMF) oppdaterte nylig sine prognoser, og venter IMF venter lavere vekst for verdensøkonomien . En rekke andre prognosemakere verden over venter også en Spår en dystrere verdensøkonomi dnPlus (DN+).

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Kraftmegler Einar Aas satser på Spania-eiendom: Satser 100 mill. i Marbella  

Asia i dag: Frykt for kinesisk mareritt for Apple  

Sluttpakken til Sigrid (30) skal brukes til å bygge buffer

Medisinstudiet ved UiOhar landets høyeste karakterkrav, men studieledelsen er usikker på om den slipper inn de beste legene: Vil ikke bare ha de skoleflinke dnPlus  (DN+)

Nordmenn lar sparepengene forsvinne i banken dnPlus  (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

De beste taxfree-vinene
Her er de beste kjøpene fra vinhyllene i taxfree-butikken på Gardermoen.
02:33
Publisert: