- Det er nok mange som har forsøkt å gjøre et julekupp. Normalt skal desembertallene falle, men det gjør de ikke i år, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til DN.

Det er vanlig at aktiviteten i boligmarkedet roer seg før jul. I år ser det imidlertid ut til at etterspørselen har holdt seg oppe, mens tilbudet har falt. Dette gjelder særlig i Oslo.

I midten av desember var tilbudet av Oslo-boliger rekordlavt. I tillegg er det få store nye boligprosjekter planlagt i hovedstaden.

Høy etterspørsel

«Det er mange som ønsker å kjøpe drømmeboligen i førjulstria. Atter andre får prekære behov for en småleilighet, etter et litt for utagerende julebord som endte i en fremmed seng», skriver Andreassen på sin blogg publisert i slutten av november. 

«Investorene er også ivrige på denne tiden av året, da kampen mot formueskatt fort blir en kamp mot klokka, hvis du har for mye skattbar formue i det årets timeglass renner ut», skrev Andreassen på sin blogg i slutten av november», skriver sjeføkonomen videre.

Nå, når måneden nærmer seg slutten, konkluderer Andreassen:

- Desember ser ut til å bli sterkt.

Trippelkombinasjon

Han mener vi er garantert å få en prisvekst på rundt fire til fem prosent til neste år, som følge av et overheng av prisstigningen i desember som han anslår vil bli på rundt to prosent.

- Vi har en litt underlig situasjon. En trippelkombinasjon kommer til å gjøre at boligprisene stiger unormalt mye i Norge, sier Andreassen.

Ifølge ham vil en kombinasjon av lave renter, formueskatt og en sentralbank som lover høy prisvekst legge et ytterligere press på boligprisene.

- Folk har veldig høye inflasjonsforventninger, vi betaler lave renter og har et skattesystem som utraderer det lille vi har av rentebekymringer, understreker sjeføkonomen.

Tror det vil bikke nedover om fem år

Andreassen presiserer imidlertid at dette ikke gjelder for hele Norge.

- Uansett hva sentralbanken lover har folk veldig små forventninger til fremtiden i noen deler av Norge. Det er typisk i Stavanger. Der skjønner alle at oljeæraen er på hell, sier han.

Andreassen peker på at dette vil spre seg til andre deler av landet over tid.

- Men det kommer til å ta flere år. I 2020 tror jeg det norske boligmarkedet begynner å bikke nedover, sier Andreassen.

Venter fall

Tidligere i desember la DNB Markets frem oppdaterte økonomiske utsikter for 2016. I motsetning til Andreassen venter økonomene i DNB at boligprisene vil falle de kommende årene.

Meglerhuset mener lavere lønnsvekst, økende arbeidsledighet og et større tilbud av bolig er faktorer som tilsier et boligprisfall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om bolig på DN.no:

Ferske boligtall: I enkelte regioner er det nærmest stopp i salget

Aldri før omsatt så mange dyre boliger

«Bud på prisantydning og litt over vil ikke vurderes»

Se DNTV: - Markedet må ordne opp selv

Svært lav oljepris: -Markedet må ordne opp selv
Det ropes om hjelp i oljebransjen, men mydighetene kan ikke gjøre noe. DNs Bård Bjerholt kommenterer den rekordlave oljeprisen her.
01:09
Publisert: