- Jeg tror den kraftige prisveksten i Oslo vil forstetter i 2016, sier Obos-sjef Daniel K. Siraj til DN.

Fredag deltok Siraj på en debatt om boligmarkedet i hovedstaden.

Se hva boligene der du bor ble solgt
for ved å trykke på kartet under:
Oslos nye byråd mener det mangler 20.000 boliger i Oslo. Ifølge politikerne må byggetakten derfor økes betraktelig.

Under debatten, som ble holdt i regi av Eiendom Norge, advarte imidlertid meglertopp Christian Dreyer mot for mange boliger.

- Hadde vi manglet 20.000 boliger i Oslo, hadde vi sett et annet press enn vi har gjort de siste ti årene. Og vi ville hatt en høyere prisstigning, mener Dreyer.

Uttalelsen får Obos-sjef Siraj til å reagere.

- Det tar veldig lang tid før det blir balanse i Oslo-markedet, mener han.

Spår videre oppgang

Norges største boligbygger har solgt omlag 600 Oslo-boliger så langt i år. Siraj forteller om en enorm etterspørsel, og anslår at mellom 60 og 80 prosent blir revet vekk på første salgsdag.

Det siste året har Oslo-prisene steget med 9,7 prosent, viser bruktboligprisstatistikken til Eiendom Norge. Selv om det nå er tegn til avmatning, tror Siraj at prisveksten ender på rundt 10 prosent i år.

- Og min beste spådom for neste år er en prisoppgang i Oslo på mellom 8,5 og 9 prosent, sier Obos-sjefen.

Dagens Næringsliv lanserer karttjenesten DN Boligbasen, som gjør det enklere å holde seg orientert i boligmarkedet Her kan alle gratis søke opp hva en eiendom ble solgt for og hvem som kjøpte den.

Flere advarsler

Samtidig fortsatte advarslene å hagle denne uken.

Sjeføkonomene Øystein Dørum i DNB Markets og Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener begge at risikoen i markedet har økt.

Norges Bank understreker at de høye eiendomsprisene kan forsterke et tilbakeslag, mens direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet sier rett ut at det er «fare for at det kan ende i krakk.»

Obos-sjef Siraj er riktignok ikke alene om å være uenig i dommedagsprofetiene.

Partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret mener boligmarkedet utvilsomt er i ferd med å roe seg som følge av oljenedturen, men han venter ingen dramatikk.

- I år tror jeg vi ender med en prisvekst på nesten syv prosent på landsbasis. Så lenge politikerne ikke klusser med rammevilkårene, vil landsveksten til neste år ligge på rundt 3,5 prosent, spår Øye, som understreker at de regionale forskjellene er store - og at Oslo drar opp snittet.

Heller ikke boligbygger Selvaag Bolig venter et omslag.

- Vi har fortsatt sterk tro på boligmarkedet fremover og investerer i nye tomter spesielt i Stor-Oslo der det er bygget få nye boliger over tid, sa administrerende direktør Baard Schumann i en pressemelding denne uken.

Se DNtv: De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene

De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene
Kaffesmakerne Roger Wilhelmsen og Tore Flåten hos Joh. Johannson Kaffe blir aldri lei den sorte drikken.
02:29
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.