I november falt boligprisene nominelt med 1,1 prosent på landsbasis, sammenlignet med oktober, viser bruktboligstatistikken fra Eiendom Norge som ble lagt frem tirsdag. Korrigert for sesongjusteringer falt boligprisene 0,4 prosent.

I Oslo gikk boligprisene ned 0,5 prosent i november. Regner vi fra pristoppen i april har de nominelle boligprisene i Oslo falt med 10,5 prosent.

Ikke siden finanskrisen har omsetningstiden på markedet vært tregere. På landsbasis tok det i november 46 dager i snitt å få solgt en bolig. Det er seks dager mer enn det tok i oktober. Samme måned i fjor tok det på landsbasis 36 dager å få solgt en bolig.

– Økningen er avtakende

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets påpeker imidlertid at selv om omsetningstiden har steget de siste månedene, så har fortsatt boligomsetningen holdt seg stabil.

I november lå omsetningstiden i Oslo i snitt på 32 dager, som er én dag mer enn i oktober i år. I november i fjor lå omsetningstiden derimot på kun 12 dager.

– Omsetningen har falt litt i Oslo de siste to årene. Men det er først og fremst flere boliger på markedet, som gjør at det tar lengre tid å få solgt en bolig, sier Hermanrud.

Han er imidlertid ikke i tvil om at økningen er avtagende, selv om det fortsatt vil være unormalt mange usolgte boliger på markedet.

– Alle er enig om at prisfallet skal vare frem til våren, men det det kan være at fallet er over nå, sier Hermanrud.

Bedre stemning på markedet

Sjefstrategen i Sparebank 1 har i lang tid uttalt seg skeptisk om boligmarkedet og advart om et boligprisfall på opptil 40 prosent. I midten av oktober uttalte Hermanrud til DN at man burde være forsiktig med boliginvestering.

– Det får holde å ha sparepenger i egen bolig. I dag står jeg ved at prisene kan falle minst 40 prosent. Sjansen for et kraftig prisfall er i alle fall så stor at investorer bør tenke seg godt om, sa han til DN den gangen og la til:

– Aller mest tror jeg allikevel at det gir seg, og prisene ikke faller så mye mer enn de har gjort allerede.

Nå viser han til tall og rapporter som vitner om at stemningen på boligmarkedet er bedre enn den har vært tidligere.

– Vi ser dessuten boliger som går over takst, så det kan være vi har nådd bunnen. Men samtidig er det en betydelig risiko for at fallet tiltar igjen, og ender opp som et langt og dypt fall.

Hermanrud peker på at det for tiden er svært lønnsomt ved å bygge boliger, som kan bety man får en for høy boligbygging helt til prisene er mye lavere enn det de er i dag. (Vilkår)

Meretes utvalgte: Østerriksk julerødvin til 140 kroner
Meinklang har laget en strålende og julematvennlig rødvin i 2016
00:55
Publisert: