Tirsdag formiddag ble OECDs ferske rapport «World Economic Outlook» offentliggjort.

OECD mener den norske økonomien generelt vil gå bra i årene som kommer, men peker på to faktorer som kan true den forventede utviklingen.

  • Oljeprisen
  • Boligmarkedet

«Norge er fortsatt sårbart for bytteforholdssjokk via petroleumsprisene. Ringvirkninger fra den svake oljesektoren kan bli større enn antatt», heter det i rapporten.

Sterkere vekst

Ifølge rapportens hovedscenario vil vil fastlandsøkonomien ta seg opp igjen i år og til neste år etter en liten nedbremsing ifjor.

Drivkraften fra petroleumssektoren vil bli svakere enn i de foregående årene, men ikke-petroleumsrelatert eksport vil ta seg opp etter hvert som den globale økonomien henter seg inn. Husholdningenes forbruk vil også øke i styrke på bakgrunn av økt disponibel inntekt, mener OECD.

Veksten i fastlandsøkonomien anslås til 2,3 prosent i år og 2,8 prosent til neste år etter en vekst på moderate 2,0 prosent i fjor.

Boligmarkedet en risiko

Boligmarkedet er den andre faktoren som kan ødelegge den positive utviklingen. Til tross for forventet vekst i husholdningenes disponible inntekt, vil boliginvesteringene være svakere, spår OECD.

«Boligmarkedet er fortsatt en kilde til risiko, gitt høye boligpriser og husholdningenes gjeld», oppsummerer OECD i rapporten.

Veksten i husholdningenes gjeld har falt, men nivået er fortsatt høyt. Ifølge OECD bør styringsrenten heves mot slutten av 2015, fordi totalforbruket i husholdningene vil øke i takt med den disponible inntekten.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.