Juli er normalt en måned med lite aktivitet i boligmarkedet. Svært ofte faller prisene.

I år er det likevel knyttet spenning til prisstatistikken for bruktboliger, som eiendomsmeglerbransjen legger frem tirsdag. Eiendomsmeglere melder om det de mener er uvanlig god fart.

- Det er et selgers marked, og det lenge siden jeg har opplevd et like stort trøkk som i juli, sier eiendomsmeglerfullmektig Silje Heggø hos Eiendomsmegler 1 Torshov i Oslo til DN.

Hun blir overrasket dersom det viser seg at prisene falt i måneden som gikk.

- Alle leilighetene jeg solgte gikk i alle fall godt over takst, forteller Heggø.

Tre forhold

Hun trekker frem et eksempel:

I starten av måneden solgte Heggø en toroms på 57 kvadratmeter til 3,4 millioner - hele 600.000 kroner over takst. Etter det eiendomsmeglerfullmektigen kjenner til, er dette prisrekord i den populære bygården med navnet «Frankrikegården» på Torshov.

Heggø mener boligmarkedet i sommer har vært preget av særlig tre forhold:

  • Det er få boliger ute på markedet
  • Etterspørselen etter disse boligene er stor og mange går over takst.
  • Svært mange boligkjøpere forsøker «å kuppe» budrunden.

REKORD I BYGGET. I starten av juli ble en leilighet på 57 kvadratmeter solgt til 3,4 millioner kroner på Torshov. FOTO: Eiendomsmegler 1
REKORD I BYGGET. I starten av juli ble en leilighet på 57 kvadratmeter solgt til 3,4 millioner kroner på Torshov. FOTO: Eiendomsmegler 1
- Folk er litt lei av at mye går over takst. De som forsøker å gi et direktebud til selgeren har kanskje allerede deltatt på flere budrunder. Dette er blitt mye vanligere enn tidligere, forteller Heggø.

Det er riktignok sjeldent selger sier ja før budrunden, understreker hun.

- Selv fraråder jeg alltid dette, sier eiendomsmeglerfullmektigen.

- God aktivitet

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge, som legger frem bransjestatistikken, kjenner seg igjen i beskrivelsen.

- Det har vært ganske god aktivitet på leilighetsfronten i sommer. Etterspørselen har særlig vært stor etter mindre leiligheter. Det er typisk for årstiden, men har definitivt slått til i år, forteller Vammervold Dreyer.

Meglertoppen understreker samtidig at ferieavvikling gir utslag i lav omsetning. Hva  som kan forventes av prisutviklingen, er han usikker på.

I juni var prisene 1,0 prosent høyere enn de var i 2013. Uendrede priser ut året ville da gitt en årsendring på 1,4 prosent. Til sammenligning viser Eiendom Norge sin prisprognose for året samlet en oppgang på to prosent fra 2013 til 2014.

- Vi forventer en liten nedgang i juli og en tilsvarende oppgang i august. Resten av året tror vi på et ganske flatt marked, kanskje med en liten nedgang i siste kvartal. Det er en normal utvikling for andre halvår, sier Vammervold Dreyer.

DNB Markets tror på sin side at prisene bare skal stige med én prosent fra 2013 til 2014. Prognosen innebærer likevel en sesongjustert oppgang på 0,3 prosent i juli.

- Vi tror arbeidsledigheten kommer til å begynne å stige litt i høst, og da kan vi se en nedgang i boligprisene, sier analytiker Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Sjekk her:Så mye kan du låne

Markedet våkner

Meglertopp Vammervold Dreyer forventer mange nye objekter på markedet i tiden fremover.

- Leilighetsmarkedet våkner nå allerede de første to ukene i august. Rekkehus- og eneboligmarkedet våkner ofte i midten av august, når det begynner å nærmer seg skolestart, sier Vammervold Dreyer.

I forrige uke viste statistikk fra Garanti Eiendomsmegling at prisene på borettslagsleiligheter steg med 0,7 prosent i juli sammenlignet med måneden før. Kvadratmeterprisen på brukte Obos-boliger i Oslo-området var imidlertid 0,4 prosent lavere i juli enn i juni.

Bruktboligprisstatistikken er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge. Eiendom Norge legger frem julitallene tirsdag 5.august klokken 11.00. Se tallene først på DN.no!

Les også:
Portugal redder kriserammet storbank
«Bizcations» - lite populært blant norske businessreisende
Oljeprisen øker igjen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.