Boligprisene var i andre kvartal 7,5 prosent høyere enn ved den forrige pristoppen for to år siden, og boligprisene vil stige ytterligere ut året slik at veksten som årsgjennomsnitt blir 8-9 prosent.

Det skriver Statistisk sentralbyrå i rapporten «Økonomiske analyser», som legges frem i dag.

- Opp fem prosent årlig
- Boligprisene vil ha en moderat vekst på vel fem prosent årlig i fremover, sier Torbjørn Eika i SSB.

Oppgangen vil komme i tråd med en bedring av konjunktursituasjonen og en jevn og moderat høy inntektsvekst.

- Boligformuen vil øke, det bidrar til å redusere behovet for finansiell konsolidering i husholdningene. Og når husholdningenes formue øker, trekker det i retning av at spareraten skal ned, og konsumet opp, sier Eika.


 

Eika svarer slik på spørsmål om hvorfor SSB har høyere prognoser for boligprisvekst enn andre:

- Hvorfor vi er mer optimistisk enn andre vet jeg ikke. Det er en optimistisk beskrivelse. Men inntektsveksten er høy, og rentene vil forbli lave. Utsiktene for husholdningene ser bra ut, så det kan fort bli sånn, sier Eika.

Ifølge SSBs boligprisindeks falt boligprisene samlet sett kraftig gjennom andre halvår av 2008 i kjølvannet av finanskrisen.

Prisnedgangen var på om lag ti prosent fra andre til fjerde kvartal det året. Prisene har deretter steget markert og mer enn oppveid den forutgående nedgangen.

Økte boliginvesteringer
Igangsettingen av boliger flatet ut gjennom 2009, men viser foreløpig ikke klare tegn til oppgang.

- Utsikter til bedrede konjunkturer og videre vekst i boligprisene tilsier nå en vekst i igangsettingen av nye boliger, slik at boliginvesteringene antakelig vil ta seg opp i løpet av inneværende år og ut prognoseperioden, skriver SSB.

I både 2011 og 2012 anslår SSB en økning på om lag to prosent, mens veksten trolig blir noe lavere i 2013.

- Til tross for en slik vekst i boliginvesteringene fremover vil nivået på boliginvesteringene i 2013 ligge om lag 10 prosent under toppnivået i 2007, mener SSB-analytikerne.

Slik tror SSB boligprisene skal gå fremover, prosentvis endring fra året før:



Slik så SSBs prognoser ut i juni:



DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet

Les også:
Svak vekst i boligprisene i august
- Vi er på 7 på krakkskalaen
Sjekk boligprisene der du bor

- Finnes ikke nok <br/> normale familieboliger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.