Salg av nyboliger ligger 17 prosent under fjoråret, mens igangsettingen er 26 prosent lavere enn første kvartal i fjor, viser nye tall for salg og igangsetting av boliger som Boligprodusentenes forening la frem tirsdag.

Den største salgsnedgangen ser man for småhus som hadde en nedgang på 39 prosent i første kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Salget av leiligheter lå i første kvartal 13 prosent under fjoråret, mens eneboliger hadde en nedgang to prosent fra første kvartal i fjor, viser tall fra Boligprodusentene.

- En årsak av til den dårlige salg og igangsettingen er at påske var i mars i 2018, mens den var i april i 2017, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene.

Tall for igangsettingen så langt i 2018 viser en nedgang på 40 prosent for småhus, 25 prosent på eneboliger og 20 prosent for leiligheter. Tallene viser at igangsettingen er ned 12 prosent de siste 12 månedene.

Nedgang i mars

Samtidig viser tallene som Boligprodusentene la frem tirsdag at salget av nye boliger i mars var ned 17 prosent, mens igangsettingen falt hele 47 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Før nyboligsalget steg med én prosent i februar, har det vært ti måneder med sammenhengende fall i salget. Igangsettingen lå i januar og februar åtte prosent bak fjoråret, ifølge tallene til Boligprodusentene.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene legger deler av skylden på det kraftige fallet på påsken.

- Forrige måned hadde vi en gledelig måned med en liten opptur, men som følge av påsken så må vi forvente unormale tall i både mars og april. Med en nedgang på 17 prosent er nok større enn det som vi ville forventet med bare påske. Sånn sett har det vært en liten nedgang i mars i forhold til salget, sier Jæger.

Nyboligsalget har hatt en nedgang på 26 prosent de siste 12 månedene, hvor det er salg av nye leiligheter som har hatt den største nedgangen på 37 prosent, viser boligstatistikken.

De siste 12 månedene er det ifølge Boligprodusentene solgt 26 536 boliger. Det er 26 prosent lavere enn nivået som var året før. Samtidig er det igangsatt 28 969 boliger, som ligger 12 prosent under nivået som var året før.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skal være så bra at selv de beste fotballspillerene i verden blir bedre av å spille det