Igangsettingen av nye boliger lå 26 prosent over samme måned i fjor, mens nyboligsalget ligger to prosent under fjorårets tall, ifølge ferske tall fra Boligprodusentene. Det er de beste tallene som er målt for igangsetting av nye boliger i en oktober måned siden målingene begynte i 2010. 

- Disse tallene viser at vi har veldig god igangsetting, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene til DN etter å ha lagt frem rapporten. 

Han uttrykker bekymring for den høye prisveksten på boliger særlig i Oslo, og mener løsningen på dette er å gjøre flere tomter ledige i hovedstaden. 

Bygger mer

Igangsettingen av nye boliger så langt i år ligger tre prosent over samme periode i fjor, og utviklingen de siste 12 måneder ligger fem prosent over foregående periode. 

Ifølge Boligprodusentene er trenden "økende" for samtlige boligtyper i Norge. 

- Dette viser at vi er på rett vei, sier administrerende direktør Bjørn Birkeland i analyseselskapet Prognosesenteret til DN etter presentasjonen av rapporten.

Han anslår at det trengs 34-35.000 nye boligenheter for å oppnå balanse i det norske markedet. Underskuddet har vært mest markant i Oslo, ifølge Birkeland. 

- Boligprisveksten i Oslo har vært ekstrem, sier han. Men Birkeland avviser at økt boligbygging fører til bobletilstander i boligmarkedet. 

- Jeg er totalt uenig med de som sier at vi bygger for en boble, sier han og viser til at den ventede befolkningsveksten og etterspørselsveksten etter boliger ventes å øke fremover og at vi derfor trenger flere nybygg i det norske boligmarkedet. 

Svakere salg

Salgsvekst i nyboligmarkedet har hatt en sammenhengende vekst siden juni 2014 dersom man ser på 12-månedersendringen i tallene.

Etter svært sterke sommermåneder i nyboligmarkedet er nå salgstakten noe lavere. Så langt i år er nyboligsalget opp 13 prosent, trukket opp av leilighetsamarkedet som er opp 26 prosent. 

Jæger er fornøyd selv om boligsalget ligger to prosent under fjorårets oktober-tall:

- Med såpass  mye svingninger vi ser i markedet er ikke to prosents nedgang noe som bekymrer, fastslår han. I rapporten omtales nyboligsalget som å ligge på et "godt" nivå. 

Forrige rapport fra Boligprodusentene viste et historisk sterkt tredje kvartal i år hva gjelder igangsetting av nye boligprosjekter. 

Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.
Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening. (Foto: Fartein Rudjord)

Les også:

Sterkt tredje kvartal for nye boliger

– Det var ganske lett å komme i arbeid

Særlig godt nyboligsalg på Østlandet Venter tre nye år med kraftig boligprisvekst dnPlus Nyboligsalg i rekordfart dnPlus

Se DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ensom av fri vilje
Arvid Folke Järnbert ble lei av folk og rømte til seters for ett år, med en stabel av sigarer og bøker.
03:38
Publisert: