Boligprisene steg 1,4 prosent i april sammenliknet med mars, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,6 prosent (se forklaring i faktaboks).

Flere meglerhus skriver i dagens morgenrapporter at de ventet en mer forsiktig utvikling i april, etter en sterk marsmåned.

- April ble nok en sterk måned i boligmarkedet, og det er på Østlandet at prisene utvikler seg sterkest. Spesielt Oslo har en meget sterk prisstigning så langt i år og skiller seg ut med et for lavt utbud av boliger til å kunne møte den sterke etterspørselen, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.
 

Bruktboligprisene i Norge i april tidligere år:

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no.
Sesongkorrigering foretatt i forbindelse med marsstatistikken.

 

Store regionale forskjeller

Etter en prisoppgang på 2,0 prosent i april, har boligprisene i Oslo steget 10,5 prosent det siste året. Stavanger fikk, som eneste region, en forsiktig prisnedgang sist måned.

Prisendringen i de store byene i april 2016 (siste 12 mnd. i parentes):
Oslo:         +2,0% (+10,5%)
Tromsø:     +1,0% (+3,7%)
Bergen:      +0,7% (+3,2%)
Trondheim: +1,0% (+4,1%)
Kristiansand: +1,1% (+2,4%) 
Stavanger:   -0,1% (-7,2%)

Tolvmånedersveksten i norske boligpriser, det vil si boligprisene sammenliknet med samme periode året før, avtok jevnt og trutt fra 8,7 prosent i februar i fjor til 4,4 prosent i februar i år.

Sist måned kom det et oppsving, og prisene var i mars 5,6 prosent høyere enn i mars 2015.

I april 2016 var boligprisene 5,8 prosent høyere enn i april 2015.

Norges Bank har lagt til grunn at årsveksten i gjennomsnitt skal falle fra 4,7 prosent i første kvartal til 4,1 prosent i årets andre kvartal.

Raske salg

- Salgstiden går ned i mange områder, og det tyder på at det har vært et godt marked i april. Men det er fortsatt store regionale forskjeller i salgstid, sier Dreyer.

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 37 dager i april, det samme som i mars.

I april 2015 tok det 32 dager.

Formidlingstiden er definert som tiden det tar fra boligen første gang ble annonsert på Finn.no til den ble solgt.

- De regionale forskjellene med Oslo og Stavanger som ytterpunkter som vi har observert et drøyt år, fortsetter å forsterke seg, og den sterke prisutviklingen i Oslo-området gir grunn til bekymring. Vi oppfordrer Oslo og de omliggende kommunene til å ha boligbygging øverst på dagsorden. Det er behov for fortgang i reguleringsprosessene for å få økt tilbudssiden, sier Dreyer.

Salgene gikk raskest i Oslo, hvor det gjennomsnittlige boligsalget i april tok 15 dager. Etterfulgt av Tønsberg med 16 dager.

Salget var tregest i Aust-Agder med 111 dager. I Stavanger var gjennomsnittlig omsetningstid 75 dager i april mot 73 dager i mars.

Flere boliger til salgs

- Så langt i 2016 er det solgt 8,4 prosent færre boliger enn på samme tid i fjor, men det er kun 2015 som overgår inneværende års omsetning, sier Dreyer.
 
I april ble det solgt 8916 boliger mot 6473 boliger i mars. 

I april 2015 ble det solgt 8154 boliger her til lands.

I år falt påsken i sin helhet på mars, noe som bidro til å dempe aktiviteten den måneden.

Ved utgangen av april  lå det 12.523 bruktboliger på Finn.no mot 11.543 i mars.

I april 2015 lå det 12.645 bruktboliger på Finn.no.

- I løpet av april er det kommet mange boliger ut i markedet. Likevel vokser ikke lageret av boliger for salg, siden det i mange regioner er lav salgstid grunnet høy etterspørsel. Vi forventer at det frem mot sommeren vil komme stadig flere boliger ut i markedet, noe som vil dempe prisstigningen, sier Dreyer.


Les også:
- Boligeiere flest mindre sårbare for et boligprisfall
Disse boligene har steget 12,8 prosent på ett år
- Veksten vil fortsette i månedene frem mot sommeren
  Full fart opp til fem mill. dnPlus (DN+)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt fra DNtv:
Fortvilte Utøyanaboer: – Vi må leve i et minnesmerke
Maria Holtane-Berge er en av de nærmeste naboene til det planlagte Utøya-minnesmerke på Sørbråten. Hun og familien fortviler etter at regjeringen har bestemt at minnestedet skal plasseres her til tross for store protester fra naboer.
04:37
Publisert:

- Oljefondet alene kan ikke gjøre noe med lønnsnivået i verdens største selskaper
Det er også usikkert om de bør gjøre det, sier DNs kommentator Bård Bjerkholt. Bare uker etter at Oljefondet stemte for å gi BP-sjef Bob Dudley 164 millioner i lønn, varslet Oljefondets leder Yngve Slyngstad at fondet skal vurdere høye lederlønner.
02:26
Publisert: