Siste 12 måneder har boligprisene steget 10,5 prosent i Oslo. Siste fem år er prisene opp 43,7 prosent.

Og ferske tall som Eiendomsverdi har hentet ut for Eiendom Norge viser at det aldri i nyere tid har vært så lavt utbud av bruktboliger i Oslo i en enkeltmåned som nå i mai. Eiendomsverdi har tall tilbake til 2003.

Les saken: Rekordfå boliger til salgs

Eiendomsmegler Anders Langtind i Privatmegleren Ullevål ser tre faktorer som han nå mener enn noe annet presser prisene i Oslo videre oppover, fra et allerede høyt nivå.

- Vi har hatt et oppadgående boligmarked i 20 år som har ført til at folk kjøper før de selger. Så kommer det til en tilstand der det er litt lite å velge i, og som gjør at det ikke er noe nytt å kjøpe. Derfor kommer ikke disse boligene ut på markedet, sier Langtind, som også er leder i Oslo og Akershus Eiendomsmeglerforening.

- Enda større press

- Det blir en propp i systemet, og køen bakover begynner å bli ganske lang. Det i kombinasjon med at det har blitt bygget altfor lite, selvfølgelig, sier Langtind.

Han merker godt at oljekrisen på Vestlandet gjør at mange dyktige mennesker nå setter snuten mot Oslo.

- Den andre faktoren er at arbeidsledigheten i Oslo ikke har økt isolert sett. Det er fortsatt mye jobber i Oslo-regionen, så det har ført til at en del ser denne veien, sier Langtind.

Den tredje faktoren er det rekordlave rentenivået. Flere meglerhus venter at både Norges Banks styringsrente og bolilånsrentene blir kuttet ytterligere i løpet av året.

Sjekk boligprisene der du bor

- Nå er det er billigere å kjøpe enn å leie, og da blir det enda større press, sier Langtind.

Han påpeker at det koster rundt 12.-13.000 kroner å leie en leilighet til tre millioner kroner.

- Men kjøper du den for tre millioner og finansierer kjøpet til to prosent rente, er det ikke mer enn 5000 kroner i måneden – før rentefradraget. Det gjør at mange som tidligere har vært i en leiesituasjon ønsker å kjøpe fordi kostnadene ved å låne penger er så lave. Disse tre faktorene sender boligprisene rett til himmels, sier Langtind.

Les også: Vill kamp om bruktboliger i Oslo: - Kan tjene på tidslagget mellom kjøp og salg

- Bidrar til sterk prisstigning

Eiendomsmegler og partner Terje Tinholt i Nordvik og partners ventet et lavt utbud og solid oppgang i boligprisene, selv om boligprisoppgangen har vært større og kommet raskere enn han trodde.

-  Jeg er ikke veldig overrasket over boligsituasjonen i Oslo-markedet. Jeg tror markedet styrker seg ytterligere de neste årene, inntil det reguleres nok tomter til nybygg. Det går ikke akkurat fort, sier Tinholt.

DNs Boligbase: Dette ble boligene solgt for

I likhet med Langtind, observerer Tinholt at flere ønkser å eie fremfor å leie. Ettersom det er rekordfå objekter på markedet, anbefaler han folk på boligjakt å vurdere å fire litt på kravene.

- Svært få ønsker å gå i leieforhold av bolig, dersom de ikke finner egnet drømmeobjekt. Men mitt råd er følgende: finner du åtte av ti ønsker oppfylt så slå til , ikke forvent å finne ti av ti. Rekordmange ønsker å flytte eller bytte bolig, men det blir bare færre og færre objekter, som igjen bidrar til sterk prisstigning, sier Tinholt.

Les også:
Seks eksperter om boligmarkedet: Boligprisene skal videre opp

Overraskende sterk boligprisvekst 

  80 prosent over prisantydning

Hørt denne?

Finansredaksjonen diskuterer mediekrise, Facebook, Skam og en "John Fredriksen spesial" i ukens podkast.

DNtv: Fire kule ting med Jaguars suv

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.