Tirsdag legger Eiendom Norge frem den landsomfattende boligprisstatistikken for mars.

Med ett unntak har prisene lagt på seg hver mars-måned det siste tiåret.

- Mars var en meget travel måned de første to ukene, men påsken har selvfølgelig påvirket aktiviteten. Uten påsken hadde mars endt opp som en av våre beste måneder både omsetningsmessig og i forhold til nye oppdrag inn, sier administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren.

Bruktboligprisene i Norge i mars tidligere år:

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no.
Sesongkorrigering foretatt i forbindelse med februarstatistikken.

- Svært mye over takst

Meier mener det er god harmoni i boligmarkedet i store deler av landet bortsett fra Rogaland-regionen, og Oslo og til dels Bergen.

-  Det Rogaland mangler på etterspørsel og rask omløpshastighet hentes til de grader ut i spesielt Oslo. Her melder meglerne om svært hektiske budrunder, og spesielt mindre leiligheter går svært mye over takst, sier Meier.

Hun mener det er en ny trend at små sentrumsnære leiligheter mot Oslo Vest oftere og går for opp mot 100.000 kroner per kvadratmeter.

- Dette er en terskel som nå er brutt. Når det gjelder prisene, tror jeg vi vil se en vekst i Oslo på nærmere to prosent i mars. I landet for øvrig forventer vi en svak positiv utvikling på mellom 0,5 og 1 prosent vekst, sier Meier.

- Den avkjølende trenden fortsetter

I mandagens morgenrapport påpeker Handelsbanken Capital Markets at de sesongjusterte prisendringene svinger svært mye fra måned til måned og derfor er vanskelige å forutsi.

- De regionale forskjellene er også etter hvert vekjente. Imidlertid merker vi oss at årsvekstratene for landet som helhet har vært klart avtakende siden februar i fjor. I februar lå denne på 4,4 prosent. Selv om den skulle ha kommet litt opp igjen i mars, venter vi at den avkjølende trenden fortsetter, skriver meglerhuset i rapporten.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse uttalte til Dagens Næringsliv lørdag at han forventer oppgang for boligprisene i mars.

– Jeg blir ikke forundret om Eiendom Norge-tallene viser en sterk økning i mars, delvis som korreksjon for svake februar-tall, sa Bjørnstad, og viser til at boligprisoppgangen i februar var svakere enn normalt for sesongen.

Boligprisene steg 0,2 prosent i februar sammenliknet med januar.

– Boligmarkedet er sånn at det er et overskudd av folk som ønsker å kjøpe bolig og få boliger til salgs, og så utover i året reagerer selgerne og kommer på markedet og balanserer det bedre, så vi kan ikke forvente oss dette gjennom året, sa Bjørnstad.

Les også:
Disse boligene har steget 11,5 prosent i år

Slik vil privatøkonomien din utvikle seg det neste året

Kutter lån til ville bud  

Dyrt å gå fra villa til leilighet 
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.