- Tendensen vi har sett forsterkes. Boligmarkedet i Oslo går unna som bare det fordi det er knapphet på boliger. I den motsatte enden er Stavanger, hvor vi ser at prisene fortsatt justeres videre nedover, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.

I februar hadde bruktboliger i Oslo omsatt av DNB Eiendom en gjennomsnittlig salgstid på 15 dager, mot 19 dager samme måned i fjor.

- Raskere enn dette går nesten ikke an, sier Halvorsen, som forventer prisøkning i hovedstaden februar:

- Det ser vi både på at kvadratmeterprisen på det vi har solgt har økt fra januar, og på prisene som nå oppnås på boliger. Det settes stadig nye prisrekorder, spesielt på mindre leiligheter, sier Halvorsen.

- Naturlig at boligene rives bort

Privatmeglerens omsetning økte med 15 prosent sammenliknet med februar i fjor, ifølge administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren.

- Hos oss viser tall at kun ti prosent av alle salg i februar har gått under prisantydning. I storbyene går nærmest alt over prisantydning. Det er mye folk på visning og i budrunder. I Oslo er det et overopphetet marked. Boliger blir nærmest revet bort, sier Meier.

Les professor Hilde Bjørnlands kommentar:
Fallhøyde for boligprisene (DN+)

Spesielt i Oslo og Bergen er omløpshastigheten svært lav, oppgir Meier. Kjedens salg i disse byene tar under 20 dager.

- Med så stort sprik mellom tilbud og etterspørsel er det naturlig at boligene rives bort, blir forsøkt kuppet og omløpshastigheten blir så lav, sier Meier.

Halvorsen i DNB Eiendom forventer en flat prisutvikling i Bergen, Trondheim og Tromsø i februar.

- Men i Kristiansand begynner vi å se tendenser til å merke oljebremsen. Arbeidsledigheten har jo økt noe i Vest-Agder, og vi ser tendenser til at folk blir litt mer forsiktige.

Den gjennomsnittlige bolighandelen i sørlandsbyen går også langt tregere: 76 dager i februar i år mot 57 dager samme måned i fjor.

- Tomme visninger, for å si det litt brutalt

I Stavanger tar det nå 84 dager å selge en bolig, mot 50 dager på samme tid i fjor.

- I Stavanger er det over 1000 boliger til salgs i et marked med tomme visninger, med tomme visninger, for å si det litt brutalt. Og jeg ser ikke tendenser til at dette skal bedres på kort sikt, sier Halvorsen.

Han støttes av Meier i Privatmegleren.

- I rogalandsregionen er det fremdeles et veldig avventende marked. Alle vil selge før de kjøper, og det blir derfor et vakuum. Vi ser noen signaler som viser at prisene har blitt justert ned såpass mye nå at det begynner å komme noen kjøpere på banen, sier Meier, som tror regionen får prisnedgang i februar.

- Ellers vil de store byene og regionene dra opp prisene, som vi forventer at vil ligge få en oppgang på i overkant av én prosent på landsbasis, sier Meier.

I Oslo og Bergen forventer Privatmegleren opp mot to prosent stigning i februar.

Håper flere boliger demper prisveksten

Eie eiendomsmegling har omsatt like mange boliger som i februar i fjor.

- Likevel opplever vi at volumene er lave, og ser at det igjen påvirker salgsprisene, sier administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie.

I gjennomsnitt har boligene formidlet av Eie gått 147.000 kroner over prisantydning.

- Det er all time high. Av antall solgte har 75 prosent gått til eller over prisantydning. Vi tror derfor på prisoppgang for februar isolert. Heldigvis merker vi en sterk oppdragsinngang som igjen vil utjevne en eventuell prisoppgang for årets første måneder, sier Ulvness.

Halvorsen i DNB Eiendom registrer også at det kommer inn mange nye oppdrag i Oslo nå.

- Jeg håper og tror det kommer så mange nye boliger for salg at det vil være med på å dempe prisveksten i Oslo, sier Halvorsen.

Eiendomsmeglerbransjens landsomfattende bruktboligstatistikk for februar legges frem torsdag klokken 11.

Les også
Nå er boligmarkedet så hett at folk ikke tør å selge  

Disse boligene har steget 8,7 prosent i år  

Christian Ringnes vil bygge ni leiligheter på «Oslofjordens beste strandeiendom»

DNtv: Knallhardt oppgjør i kompaktklassen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.