- Juni ble nok en måned med sterk prisvekst i det norske boligmarkedet. I løpet av de siste ti årene er det kun i 2009 hvor vi har hatt en sterkere

prisvekst på landsbasis i juni og første halvår. Boligprisveksten er først og fremst drevet av utviklingen i Østlands-området, sier Eiendom Norges administrerende direktør, Christian Vammervold Dreyer.

Boligprisene steg 0,2 prosent i juni sammenliknet med mai, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,8 prosent (se forklaring i faktaboks).

 

Bruktboligprisene i Norge i juni tidligere år:

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no.
Sesongkorrigering foretatt i forbindelse med mai-statistikken.


Det ble i juni solgt 9.674 bruktboliger, en nedgang på 6,9 prosent sammenlignet med juni 2015.

Les også: Kraftigste registrerte boligprisvekst i Oslo

Ved utgangen av juni var det 12.046 boliger til salgs, noe som er 5,3 prosent færre enn for ett år siden.

-  Det har i juni vært meget god aktivitet i boligmarkedet over det meste av landet. Det er en markant nedgang i antall solgte boliger i Oslo og Stavanger sammenlignet med i fjor, men for landet under ett er det kun i 2015 at det er omsatt flere boliger enn i årets juni, sier Dreyer.

Sjekk boligprisene der du bor  

Raske salg

Det tok i gjennomsnitt 30 dager å selge en bolig i juni mot 29 dager i juni 2015. Av de største byene var det kortest salgstid i Oslo og Fredrikstad der det i gjennomsnitt tok henholdsvis 13 og 16 dager å selge en bolig. Lengst tid tok det i Stavanger og Kristiansand med henholdsvis 69 og 57 dager.

- Utbudet av boliger er forskjellig i ulike deler av landet. På Sør- og Vestlandet og i deler av Nord-Norge er det mange boliger for salg, mens Oslo og omkringliggende kommuner går inn i sommeren med færre boliger for salg enn på mange år. Dette reflekteres også i salgstiden som er svært lav på Østlandet, sier Dreyer.

Etter en prisoppgang på 1,3 prosent i juni, har boligprisene i Oslo steget 13,4 prosent det siste året.

En Oslo-bolig som kostet fire millioner kroner for et år siden, koster nå 4,54 millioner kroner, hvis den har fulgt den generelle prisutviklingen i hovedstaden.

Stavanger er i den andre enden. Der har prisene falt 7,2 prosent det siste året. En eksempelbolig i oljebyen som kostet fire millioner kroner for et år siden har falt 288.000 kroner i verdi i samme periode.

Prisendringen i de store byene i juni 2016 (siste 12 mnd. i parentes):
Oslo:         +1,3% (+13,4%)
Tromsø:     -0,2% (+4,2%)
Bergen:      -0,3% (+3,1%)
Trondheim: +0,3% (+5,8%)
Kristiansand: -0,5% (+2,4%) 
Stavanger:   -1,2% (-7,2%)

Boligprisene i juni utviklet seg sterkt på Østlandet og svakere i resten av landet. Størst oppgang hadde Oslo og Asker med henholdsvis 1,3 og 1,1 prosent. Sterkest prisutvikling de siste 12 månedene har Oslo og Hamar hatt med en vekst på henholdsvis 13,4 og 11,5 prosent. Svakest utvikling siste 12 måneder har Stavanger og Sandnes med en nedgang på henholdsvis 7,2 og 6,0 prosent.

- Boligprisveksten i Oslo og store deler av Østlandet viser få tegn til å bremse, og vil også prege boligmarkedet utover høsten. Markedet i Stavanger ser ut til å stabilisere seg med en nedgang på kun 1,0 prosent samlet i første halvår, sier Dreyer.

- Det kan ikke gjentas ofte nok at tilstrekkelig boligbygging er prisdempende. Det er derfor essensielt at kommunene på Østlandet er bevisst sin rolle i boligmarkedet, og har effektive behandlingsprosesser og regulerer nok tomter til boligprosjekter for bygging, sier Dreyer.

Skrur opp prognosene for prisvekst

Eiendom Norge la i desember frem en prognose for 2016 på 3-5 prosent prisstigning. Gjennomsnittlig boligpris så langt i år er 5,5 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen i 2015. Prisutviklingen i første halvår har vært sterkere enn ventet. Eiendom Norge reviderer derfor sine prognoser opp, og anslår nå at gjennomsnittsprisen i 2016 vil ende 7-8 prosent høyere enn for 2015.

- Vi begrunnet prognosen fra desember med at året startet med en liten tilbudsside, spesielt i Østlands-området, som ville gi en prisvekst i 2016. Selv om dette har slått til så har vi undervurdert kraften i den lave tilbudssiden i kombinasjon med historisk lave renter. Vi venter at tredelingen i det norske boligmarkedet vil forsterke seg ytterligere. Oslo og Østlandet får ytterligere prisvekst, mens veksten blir mer moderat i Bergen, Trondheim, Kristiansand og Tromsø. I Stavanger venter vi at boligprisene vil fortsette å falle noe, men med en mer moderat takt. Tilbudssiden i Stavanger er fortsatt stor, men fallende. Det er vesentlig færre boliger til salgs i dag enn for noen måneder siden, sier Dreyer.

Les mer på DN.no:

- Trenger ikke være rakettforsker for å forklare boligprisveksten i Oslo  

Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner  

John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer  

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Slik avslørte hun makteliten
Simona Levi er teaterinstrukstør og tangodanser. Sammen med X-Net, en gruppe aktivister som hun var med på å starte, har hun klart å avsløre korrupte ledere innen økonomi og politikk. Slik kan du også gjøre det samme.
04:03
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.