- Tallene over hvor mange som skal kjøpe bolig, er veldig stabile. Det er ingen tegn til at oljeuroen slår inn i markedet. Lav rente trumfer foreløpig uro, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.

Store forskjeller
I den ferske kvartalsvise undersøkelsen Eiendomspuls har DNB spurt 1600 nordmenn over hele landet hva slags kjøps- eller salgsplaner de har i boligmarkedet fremover. De siste to årene har tallet ligget stabilt rundt 20 prosent.

- Vi blir ikke så mye flere mennesker her i landet, så det må bety at folk flytter oftere enn tidligere. Folk kommer tidligere inn i boligmarkedet – og eldre flytter oftere inn i leilighet. Det er et fenomen som sprer seg lenger og lenger ut over i Norge, sier Halvorsen.

Han understreker at det er store forskjeller rundt om i landet.

- Jeg har sagt det lenge. Det er et veldig differensiert boligmarked i Norge. Det vil bli enda mer differensiert fremover, i takt med at flyttestrømmen går inn mot de store byene.

I Stavanger og Sandnes er det kun syv prosent av de spurte som svarer ja på spørsmålet om hvor sannsynlig det er at de selger boligen i løpet av de neste årene. I Oslo svarer 25 prosent ja.

  Satser i motbakke dnPlus (+)

Babyboom
En årsak til fortsatt høy temperatur i boligmarkedet er babyboomen for 25 år siden.

- Av en eller annen grunn ble det født veldig mange barn for 25 år siden. I 2013 var det 64.000 25- åringer. I 2015 er det nær 71.733.  For 3-4 år siden merket utdanningsinstitusjonene det, og nå skal 25-åringene ut i boligmarkedet, sier Halvorsen.

(saken fortsetter under bildet)

 

 

Mange av de unge boligkjøperne befinner seg i Oslo. I hovedstaden sier hver fjerde i undersøkelsen at de skal ut i boligmarkedet de neste årene.

- Her byttes det jo boliger oftere, fordi man ikke har råd til å gå rett fra liten leilighet til enebolig, man må kjøpe seg oppover steg for steg, sier DNB Eiendom-sjefen. 

DNB har bommet voldsomt i prisprognosene for de store byene. I fjor trodde DNB at prisene skulle stige med fire prosent. Fasiten er at boligprisene har steget med 11,7 prosent de siste 12 månedene.

- Prispresset i byene er enda sterkere enn før. Urbaniseringen øker, og det bygges bare halvparten av de boligene som behøves, sier Halvorsen.

  Foreslår enklere planprosesser for økt boligbygging

Ni av ti over takst
Det er nettopp boliger til de yngre som stiger mest i pris. DN skrev onsdag at mer enn åtte av ti boliger selges over takst i Oslo. Går man inn på de bydelene som rommer flest mindre leiligheter, er boligmarkedet enda hetere. I bydelene Alna, Grorud, Østensjø, Grünerløkka og Torshov selges over 90 prosent av boligene over takst, ifølge tall fra DNB Eiendom.

- Vi henger etter hele veien. Prisveksten skjer så raskt. Vi  klarer ikke følge med i prisingen, sier Halvorsen.

Hans håp er at boligmarkedet normaliserer seg.

- Vi lever ikke av høye boligpriser, men av flere omsetninger,

Store forventninger
Flertallet i undersøkelsen tror på økende boligpriser på kort sikt. Men det er gap mellom kjøper og selgers forventninger. Færre kjøpere forventer å betale over prisantydning, samtidig forventer én av fire boligselgere å få over prisantydning.

- Dette er forventninger som er skapt av enkeltilfeller hvor noen får veldig mye over prisantydning når de selger boligen. Viktig å understreke at det er langt fra alle, bare noen få som opplever dette, sier Halvorsen.

Torsdag legger Eiendom Norge frem prisstatistikken for august. Følg med på DN.no fra kl 11.

Disse boligene steg 3,5 prosent i august

Lånekutt på en halv million (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Første kikk på Sonys nye flaggskip

Sony Xperia Z5
SOny Xperia imonerer med en fantastisk skjerm, og lovnader om lang batteritid. DNs Magnus Eidem er på teknomessen IFA.
01:32
Publisert: