I forbindelse med salget av et oppussingsobjekt i Løvåsbakken i Fyllingsdalen utenfor Bergen har eiendomsmeglerne Eivind Kalve og Ole Anders Strand Teslo i Eie, i samarbeid med Boligvideo.no, produsert en videoannonse for å markedsføre boligen. Dette er en økende trend.

I videoen fremstår boligen som en «moderne» retroleilighet. Det er brukt ulike elementer for å skape en 70-tallsatmosfære. Kalve forklarer at

Eiendomsmegler Eivind Kalve i Eie.
Eiendomsmegler Eivind Kalve i Eie. (Foto: Eie.)
videoen kostet mellom 16.000 og 20.000 kroner. Det er megler som har betalt for den. Før videoen ble laget måtte boligen styles betydelig. Oppussingsobjektet bar opprinnelig preg av at det ikke er oppgradert siden blokken ble bygget i 1973.

- Skulle vi solgt den slik den sto først hadde det blitt et veldig dårlig prospekt. Det er virkelig gammelt og slitt. Vi kom på ideen å gjøre noe ekstra ut av det. Stylisten tente på ideen, og gikk på loppemarked og kjøpte inn 70-tallsmøbler. Akkurat den stylingbiten kostet 16.000 kroner og var en kostnad som selger tok, sier Kalve.

Effektivt

Ifølge Kalve er det effektivt å bruke video og styling som markedsføring ved boligsalg.

- Annonsen er sett 6000 ganger. Det dobbelte av det gjennomsnittsannonsen blir sett på Finn.no, og det er ikke visning før søndag. Vi har fått veldig god respons på antall interessenter. Det er også folk utenfor Bergen som har sagt at det var stilig, i tillegg til andre meglere, sier han til DN fredag.

- I tillegg har vi 6500 treff på videoen. Det er nesten fire ganger så mye som vanlig. Vi bruker, og har lyst til å bruke video en god del. Men det er litt dyrt. Det som er kult her, er at det går an å gjøre det på en leilighet som egentlig ikke er noe fin. Tidligere har det blitt brukt på de store dyre boligene, sier Kalve.

Se videoen her (ekstern lenke).

Fagsjef for bolig Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet reagerer på den økende bruken av både video og styling ved markedsføring av bolig.

- Eiendomsmeglerbransjen er inne i en svært uheldig trend og det blir raskt verre. Det som åpenbart ut fra samfunnsmessige og kjøperens behov er nødvendig, er fakta om tilstand og tilstrekkelig med tid til å vurdere, lese og sammenligne. Det vi tvert imot får er sterkt økende omkostninger som forbrukerne må bære, knyttet til markedsføring, sier han.

På visning i bolig som ikke eksisterer.
Med Facebook-eid teknologi kan kjøpere gå rundt på salgsvisning i leiligheter som ikke er bygget ennå.
01:29
Publisert:
 

«Uheldig utvikling»

Ifølge ham er styling blitt et fenomen som boligselgere tror at de burde benytte. Når flere etterspør det, øker prisen.

- 16.000 kroner er en betydelig utgift. Boligkjøperen bør spørre seg selv om hva som er galt med boligen når den trenger titusener av kroner ekstra i markedsføring for å kunne bli solgt, sier Bartholdsen.

Han mener at boligkjøperen er tryggest når boligen står tom og er godt rengjort.

- Da ser du hvor bra boligen er. Du ser om det er hakk i parketten eller fuktskader i vinduskarmer. Det er ikke godtgjort at styling lønner seg. De minst tiltalende delene av boligen blir skjult. Stylingen gir inntrykk av at leiligheten er romsligere enn den egentlig er. Det skaper en illusjon av at den er møblert, men ingen kan egentlig leve med innredninger som brukes i stylingen, sier Bartholdsen.

Bartholdsen tror ikke denne markedsføringstrenden er et resultat av at det er blitt vanskeligere å selge boliger.

- Eiendomsmeglerforetakene forteller oss at det er en voldsom mangel på boliger i Norge. Da kan jeg ikke skjønne at dette skal være nødvendig. Flere boligkjøpere reagerer negativt på styling. De spør seg selvsagt om hva som er galt med boligen når den trenger slik voldsom markedsføring, sier han.

Skjuler ikke oppussingsbehov

- Tidligere ble boliger primært markedsført via avisannonser. Vår oppfatning er at de nye digitale kanaler for markedsføring både treffer bedre og er betydelig billigere en tradisjonelle annonsepakker fra avishusene, sier eiendomsmegler Kalve.

Han peker på at det ikke er blitt lagt skjul på at 70-tallsleiligheten har et behov for oppussing.

- Det er et viktig prinsipp for oss at markedsføringen av leiligheten gir et korrekt bilde av boligen som selges. I denne videoen, i annonsen og i styling gjør vi et poeng av at boligen har en standard fra 70-tallet og trenger betydelig oppgradering, sier eiendomsmegler Kalve.

Ifølge ham er ikke boligstyling og boligvideo noe som alle trenger å gjøre.

- Men for de som ønsker å skille seg ut er det et meget godt virkemiddel. Det handler ikke om å få solgt, men om å få høyest mulig pris for boligen, noe som er vår plikt etter eiendomsmeglingsloven. Vi er sterkt uenig i at vi vrir fokuset bort fra boligen. Tvert imot, her i denne videoen er boligens beskaffenhet hele poenget, understreker Kalve.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Rekordhøye søkertall til BI

Mener «BSU2» er ulovlig

- Nærmest som å være vitne til et «Game Of Chicken»