- Dette er dramatiske tall, så jeg lurer på om det er omslaget i boligmarkedet, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse til DN.no.

I løpet av de siste to månedene har det bare blitt solgt 626 nye boliger på Østlandet. Dette er 19 prosent færre enn samme periode i fjor, og hele 44 prosent lavere enn det relativt høye salget i forrige tomånedersperiode.

Det viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger Østlandet, som legges frem idag.  

Laveste på fire år
Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet.

Salget utgjør bare 13 prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er 5 prosentpoeng lavere enn samme periode i fjor.

- Vi må tilbake til sommeren 2009 for å finne like lav salgstakt, skriver Bjørnstad.

Selv om en spesielt god sommer kan ha ført til at både kjøpere og meglere har tatt ekstra mye ferie, er ikke dette alene nok til å forklare de dramatiske tallene, mener Bjørnstad.

Han jobber nå med nye prognoser for bruktboligmarkedet, og har tatt med seg markedssignalene inn i det arbeidet.

- Vi kommer til å nedjustere våre prognoser for bruktboligprisene, for vi tror det er noe reellt ved dette, selv om faktorer som godt sommervær og psykologi skaper usikkerhet rundt hvor kraftig omslaget er, sier Bjørnstad.

Onsdag la DNB Markets frem en prognoserapport der de anslår at brukboligprisene når toppen neste år, og vil falle de nærmeste årene.

Les saken: Kun ett år igjen med boligprisvekst

Verre på Vestlandet
Nyboligsalget faller enda mer på Vestlandet enn på Østlandet, viser rapporten som Samfunnsøkonomisk analyse utabeider for Vestlandet.

For i løpet av siste tomånedersperiode har Samfunnsøkonomisk analyse kun registrert salg av 303 nye boliger i Hordaland og Rogaland. Dette er 23 prosent færre enn samme periode i fjor, og hele 58 prosent lavere enn forrige tomånedersperiode.

- Salget har vært spesielt svakt i Stavanger, skriver Bjørnstad.

Salget på Vestlandet siste tomånedersperiode utgjør bare 11 prosent av boligene som har vært til salgs i perioden. Dette er 6 prosentpoeng lavere enn samme periode i fjor, og hele 11 prosentpoeng lavere enn forrige tomånedersperiode.

På Vestlandet var salgstakten høyest i Bergen Sør med 18 prosent. Lavest salgstakt var det i Stavanger med bare 5 prosent.

- I Sandnes er markedet spesielt selektivt. Der har de usolgte boligene ligget nesten 160 dager lenger ute på markedet enn de som ble solgt siste tomånedersperiode, skriver Bjørnstad.

Har fått forvarsler
Hvis boligprisene er veldig høye, kanskje for høye, blir det først en periode med usikkerhet i markedet når rpsiene har nådd toppen, forklarer Bjørnstad.

- Denne usikkerheten kan i seg selv bidra til å forårsake vendepunktet, sier Bjørnstad.

- Hvis vi om en stund ser tilbake og ser at dette var virkelig var omslaget, kan vi jo se at vi fikk forvarsler gjennom våren. Men det kan godt hende at det vil vise seg at bruktboligprisene i august blir omslaget, sier Bjørnstad.

Siste boligprisrapport fra eiendomsmeglerbransjen viste at bruktboligprisene var 3,9 prosent høyere enn i juli 2012, og 5,7 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen for 2012.

Les mer om bolig:
Kun ett år igjen med boligprisvekst

<b>Magnus Reitan selger Nesøya-slott med Tesla på kjøpet</b>

<b>Slik «lokkes» boligkjøperne</b>

<b>Pusser opp feil: Flikker på fasaden mens huset forfaller innenfra</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.