Vokalisten i det irske bandet U2 var en av investorene i selskapet Nude Estates, som skal ha kjøpt kjøpesenteret Aušra mall i Utena, som ligger 60 kilometer nord for landets hovedstad, Vilnius. Det kommer frem i dokumentlekkasjen etter Paradise Papers.

Selskapet som er registrert på Malta, ga 5,8 millioner euro for kjøpesenteret før det åpnet i 2007. I 2012 ble kjøpesenterets virksomhet overført til et selskap i Guernsey kalt Nude Estates 1.

Nå er kjøpesenteret i Utena, en liten by nordøst i Litauen, under etterforskning for skatteunndragelse etter avsløringen fra Paradise Papers, skriver BBC.

Kjøpesenteret skal ifølge BBC angivelig ha unndratt seg fra å betale 47 000 euro i skatt, etter å ha benyttet seg av ulovlig regnskaps teknikk.

Ønsker mer åpenhet

I en uttalelse fra Paul Hewson, bedre kjent som Bono, skriver vokalisten at han ble forsikret av de som driver selskapet at det ble beskattet etter gjeldende retningslinjer, men dersom det ikke er tilfelle så støtter han granskningen som selskapet har sagt de vil gjennomføre.

- Jeg tar dette veldig alvorlig. Jeg har tidligere støttet mer åpenhet rundt eierskap til offshore-selskaper. Dette er nettopp grunnen til at navnet mitt er på dokumenter og ikke i et fond.

Bono skriver videre at han ønsker offentlige registre velkommen, og at han ville vært ekstremt bekymret dersom en slik skatteunndragelse ble gjort i hans navn, selv som en liten investor.

- Passiv investor

Like etter at Bonos navn dukket opp i forbindelse med Paradise-Papers avsløringen, uttalte artistens talsperson Kathy McKiernan at Bono kun hadde vært en liten investor i de to selskapene tilknyttet kjøpesenteret i Utena.

- Bono var en passiv, liten investor i Nude Estates Malta Ltd, et selskap som var lovlig registrert i Malta frem til det ble frivillig oppløst i 2015, sa hun til «International Consortium of Investigative Journalists», bedre kjent som ICIJ, og la til at han også var en passiv og liten investor i Guernsey-selskapet som er koblet til kjøpesenteret i Litauen.

På Malta er skatten utenlandske investorer betaler på fortjenesten til selskaper redusert til fem prosent. På Guernsey betaler man ikke skatt av fortjenesten til selskaper, selv om penger som blir tatt med tilbake til Storbritannia og Irland blir beskattet. Bono skal ha vært en av tre eiere av Nude Estates på Malta. (Vilkår)

Tror du sjefen i Nordea og DNB blir erstattet av roboter?
Snorre Storset konsernsjef i Nordea Norge og Trond Bentestuen konsernsjef i DNB Norge svarer deg på om de vil bli erstattet av roboter og om hva de har i lommeboka.
02:26
Publisert: