Fredag morgen la det svenske netthandelsselskapet Boozt frem tall for årets andre kvartal og første halvår. I en periode der fysiske butikker har åpnet i store deler av Norden, var det knyttet spenning til om selskapet hadde klart å opprettholde den voldsomme veksten det har hatt gjennom koronaperioden.

Det var på forhånd ventet et resultat før skatt på 127 millioner svenske kroner av en omsetning på 1,5 milliarder svenske kroner, ifølge estimater fra fem analytikere, sammenstilt av Bloomberg.

Fasiten viser et resultat før skatt på 77 millioner svenske kroner av en omsetning på 1,47 milliarder svenske kroner.

Til sammenligning fikk selskapet et resultat før skatt på 91 millioner svenske kroner av en omsetning på 1,23 milliarder svenske kroner i samme periode i fjor. Omsetningen økte dermed med 20,2 prosent.

Boozt-aksjen, som er notert på Stockholm-børsen, stupte ti prosent fra start fredag. Noen minutter inn i handelen er aksjen ned rundt åtte prosent.

Boozt hadde tidligere en vekstprognose på 25–30 prosent for 2021. Denne jekkes nå opp til 27,5-32,5 prosent, går det frem av halvårsrapporten.

– Vi prøver å lære av andre bransjer og streber etter økt volum for å oppnå skalafordeler, samt for å opprettholde vår konkurransekraft og relevans, sier gründer og Boozt-sjef Hermann Haraldsson i halvårsrapporten.

Andresen-familien med kjempegevinst

Fra børsnoteringen i 2017 og frem til mars 2020 hadde Boozt-aksjen en heller trist utvikling, med en samlet nedgang på 50 prosent. I mars 2020 bidro virusfrykt og ekstraordinære avskrivninger til å sende aksjen ytterligere ned, men istedenfor å bli ødeleggende, viste pandemien seg å bli vendepunktet.

Mens en rekke andre klesforhandlere var nødt til å konstatere avtagende vekst, eller til og med tilbakegang, økte Boozt omsetningen fra 3,4 milliarder svenske kroner i 2019 til 4,3 milliarder svenske kroner i 2020. I første kvartal økte omsetningen med 48,5 prosent fra samme periode i fjor.

De knallsterke salgstallene ga investorene fornyet tro på selskapet – siden bunnpunktet i mars i fjor har aksjen steget rundt 350 prosent.

Det nyter Johan H. Andresen og familien godt av.

Andresens familieeide investeringsselskap Ferd gikk inn med rundt 200 millioner kroner for 5,8 prosent av aksjene i Boozt i forbindelse med børsnoteringen i 2017. Siden har Ferd gradvis kjøpt seg opp til å bli nest største eier med 9,5 prosent av aksjene, opp fra 8,9 prosent ved årsskiftet.

Familiens anslåtte gevinst er på rett i underkant av én milliard kroner.

Etter børsåpning, medregnet dagens fall, har Boozt en markedsverdi på 11,5 milliarder svenske kroner.

Storebror Zalando

Boozt er langt fra den eneste netthandelsaktøren som kan vise til høy vekst. Netthandelsgiganten Zalando, som har spesialisert seg innen sko og klær, fikk inntekter på 2,7 milliarder euro i andre kvartal, opp fra to milliarder euro i samme periode i fjor. For første halvår var inntektene nesten syv milliarder euro, tilsvarende 73 milliarder kroner etter dagens kurs.

Driftsresultatet (ebit) var svakt ned målt mot andre kvartal i fjor og kom på 186 millioner euro. Det gir en driftsmargin på 6,8 prosent.

Ved utgangen av andre kvartal hadde Zalando 44,5 millioner aktive kunder, en økning på 30 prosent fra året før.

Det Berlin-baserte selskapet har vært notert på Frankfurt-børsen siden 2014. Da pandemien inntraff falt aksjekursen 30 prosent, men siden den gang har knallsterke salgstall og positive analyser bidratt til en kursoppgang på rundt 200 prosent.

Zalando har nå markedsverdi på rundt 23,1 milliarder euro, tilsvarende 240 milliarder kroner etter dagens kurs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.