– Hvis det ikke blir noen resolusjon, er det svært skuffende. Jeg hadde håpet at landene i det minste ville bli enige om å oppfordre partene til å inngå en midlertidig våpenhvile. At de fem vetomaktene ikke greier å bli enige om dette, er uforståelig og svært skuffende, sier Brende til NTB.

Han var torsdag til stede i FNs hovedkvarter i New York, der han fra flere hold fikk signaler om at uenigheten er for stor til at det blir noen resolusjon i løpet av kvelden.

Ifølge Brende skal enkelte land ha ment at det er for tidlig med en resolusjon. Samtidig er det uenighet om hva som eventuelt skal stå i resolusjonen.

Brende mener det er svært viktig at verdenssamfunnet sender et felles signal om at volden må ta slutt, ikke minst i lys av de store lidelsene som konflikten har ført til for sivile, ikke minst på Gazastripen der over 80 personer så langt er drept.

Også Den islamske samarbeidsorganisasjonen (OIC), som består av 57 muslimske land, mener Sikkerhetsrådet må gjøre noe for å få slutt på volden.

Men OIC retter kun skytset mot det den kaller «den israelske aggresjonen» uten å nevne rakettangrepene mot Israel.

Stiller spørsmålstegn

Brende fordømmer de palestinske rakettangrepene mot Israel, men lar være å fordømme de israelske angrepene mot Gazastripen. I stedet understreker han Israels ansvar for å hindre sivile tap.

– Israel har rett til å forsvare seg, men humanitærretten stiller strenge krav til beskyttelse av sivile, og det kan stilles spørsmål ved det forholdsmessige mellom de israelske flyangrepene og de palestinske rakettangrepene, sier Brende til NTB på telefon fra New York.

I løpet av tre dager er over 80 palestinere drept i de israelske angrepene, mens ingen er alvorlig såret eller drept på israelsk side.

– Uakseptabelt for sivile

Børge Brende (H) framholder at opptrappingen av konflikten har «fullstendig uakseptable konsekvenser for sivile».

– Situasjonen nå er at sivilbefolkningen er den store taperen, understreker utenriksministeren.

Men han vil ikke svare et klart ja eller nei på spørsmål om de israelske angrepene er et brudd på folkeretten eller på internasjonal humanitær rett.

I stedet gjentar han at Israel har rett til å forsvare seg, samtidig som han påpeker at Israel som den sterkeste militærmakten har et særlig ansvar for å unngå sivile tap.

Samtidig mener han at også palestinske Hamas må bære ansvar for at sivile blir drept.

– Gazastripen er et av de tettest befolkede områdene i verden. Hamas har dessverre plantet utskytingsramper i områder der det også er sivile, sier han.

Sikkerhetsrådet

Brende befant seg torsdag i FNs hovedkvarter i New York. Der skulle han overvære debatten under møtet i FNs sikkerhetsråd som omhandler den israelsk-palestinske konflikten. Han håper møtet vil resultere i en enstemmig resolusjon der partene bes om å inngå våpenhvile.

– Det finnes ikke noe alternativ til en politisk løsning på konflikten, sier Brende.

I samtaler med Israels utenriksminister Avigdor Lieberman og Palestinas president Mahmoud Abbas har han oppfordret partene til å stanse angrepene og gjenoppta arbeidet med en politisk løsning.

– Mange barn

I en pressemelding fra UD understrekes det at et stort antall palestinere, også mange barn, er drept og skadd på Gazastripen siden mandag kveld.

– Hundrevis av bombeangrep har ført til en svært kritisk situasjon i Gaza, og mange boliger er ødelagt, heter det i meldingen, der det også vises til at flere hundre raketter fra Gaza har slått ned i Israel, «heldigvis uten at liv har gått tapt til nå».

LES OGSÅ: Ny smell for Mosvold

Dette frykter norske boligkjøpere mest(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.