– Nord-Korea sier de har foretatt en prøvesprengning av en hydrogenbombe. Dette er en alvorlig trussel mot global sikkerhet og fordømmes på det sterkeste, sier Brende til NTB.

FNs sikkerhetsråd har innkalt til hastemøtet etter Nor-Koreas kunngjøring. Det er viktig, mener Brende.

– Nord-Korea er et av de mest uforutsigbare regimene i verden. De viser nå at de har kunnskapen til å prøvesprenge kjernefysiske våpen. Vi vet ikke hva regimets neste trekk er. Det er derfor ikke bare en regional trussel, men en global, sier han.

Sikkerhetsrådet skal diskutere

Sikkerhetsrådet i FN innkaller til hastemøte onsdag om Nord-Koreas opplysninger om at landet har prøvesprengt en hydrogenbombe, opplyser diplomatiske kilder til Reuters.

Nyhetsbyrået oppgir å ha snakket med flere diplomater, som vil være anonyme. Ifølge opplysningene kommer møtet til å finne sted onsdag formiddag klokken 11, New York-tid. En diplomat opplyser at møtet kommer til å bli holdt bak lukkede dører.

Det er ikke kommet opplysninger om hvilke tiltak, om noen, det 15 nasjoner store Sikkerhetsrådet planlegger å komme med.

Alvorlig trussel

Japans statsminister Shinzo Abe fordømmer Nord-Koreas prøvesprengning av en hydrogenbombe onsdag på det sterkeste, og sier det utgjør en alvorlig trussel de absolutt ikke kan tolerere.

– Den kjernefysiske testen som ble utført av Nord-Korea er en alvorlig trussel mot vår sikkerhet og noe vi absolutt ikke kan tolerere, sier statsminister Abe.

Nord-Korea opplyser at landet har utført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe onsdag morgen klokken 10 lokal tid, opplyser det nordkoreanske nyhetsbyrået.

– Med denne vellykkede prøvesprengningen av vår historiske hydrogenbombe har vi sluttet oss til de avanserte atomstater, ble det meldt på statlig fjernsyn i Nord-Korea.

Det var Nord-Koreas leder Kim Jong-un som personlig beordret prøvesprengingen som en overraskelse to dager før hans egen bursdag. Han hintet om at landet har utviklet en hydrogenbombe under et besøk i Pyeongchang før jul, der han hyllet bestefaren Kim Il-sung. Flere eksperter stilte seg da tvilende.

Hydrogenbomber er langt kraftigere enn atombomber, som Nord-Korea prøvesprengte både i 2006, 2009 og 2013. Teknikken som benyttes i hydrogenbomber er imidlertid en helt annen og regnes som betydelig mer avansert.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Nord Korea: – Vellykket testing av hydrogenbombe