- Sanksjonene mot Russland stopper når Russland stopper å destabilisere Øst-Ukraina, sier utenriksminister Brende.

Han sier Norge i sanskjonsspørsmålet er helt på linje med våre allierte i EU, og at det ikke foreligger noen planer om å lette sanksjonene. Brende understreker tvert i mot at det er viktig å opprettholde presset mot Russland for brudd på folkeretten.

Møte i Oslo

I dag mandag møter Russlands viseutenriksminister Vladimir Titov sin kollega statssekretær Tore Hattrem i utenriksdepartementet i Oslo. Brende sier dette er en helt normal konsultasjon, som har pågått uforstyrret av både annekteringen av Krim og krigen i Øst-Ukraina.

- Man må ikke overfortolke dette. Vi har hele tiden dialog med russerne, og det er særlig viktig å opprettholde dialogen nå. Dialog betyr at vi kan ta opp viktige og vanskelige spørsmål, og vi tar ikke lettere på brudd på folkeretten. Russlands bombing i Syria kompliserer bare situasjonen ytterligere, sier Brende.

Han sier sist konsultasjon var i Moskva, der Norge var representert ved statssekretær Bård Glad Pedersen.

Norge og Russland har også inngått bilaterale avtaler på fisk og atomsikkerhet den siste tiden. Onsdag er det møte i Finland i Barentsrådet, der Russland skal overta formannskapet.

- Her skal jeg ha en arbeidsmiddag med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og de andre utenriksministerene. Her vil jeg også ta opp vanskelige spørsmål, sier Brende, og legger til at han jevnlig snakker med den russiske utenriksministeren.

Han påpeker at det er særlig viktig nå å holde alle kanaler for dialog åpne.

Erna refser Russland

Statsminister Erna Solberg kom mandag med en sterk refs av Russland, som hun beskriver som mer uforutsigbart og aggressivt.

Les her: Mener Russland oppfører seg for aggressivt

- Russlands aggresjon og brudd på internasjonal lov i Ukraina er uakseptabelt. Landet har bragt væpnet konflikt tilbake til det europeiske kontinentet. Russland har økt sin militære kapasitet, og landet viser at det er villig til å oppnå strategiske mål med militærmakt. Vi er bekymret over Russlands inngripen i Syria og de videre konsekvensene av landets handlinger, sa Solberg i en tale gjengitt av NTB til Natos parlamentarikerforsamling i Stavanger mandag.

Utenriksminister Brende sier det nå er opp til Russland å endre politikken for å få slutt på sanksjonene. Men han tør ikke gjette på når det eventuelt vil skje.

- Man skal være realistisk i forhåpningene, slår Brende fast.

Vesten innførste de første sansksjonene mot Russland etter annekteringen av Krimhalvøya vinteren 2014. Sanksjonene ble skjerpet da krigen i Øst-Ukraina startet, en krig Vesten mener Russland nører opp under og deltar i for å destabilisere Ukraina og blokkere for at landet kan gå inn i Nato.

Les også: Stoltenberg maner til økt pengebruk på forsvar

Se DNtv: Kjetil Wiedswang om Nobels fredspris

Kjetil Wiedswang om Nobels fredspris
DNs kommentator forklarer hvorfor prisen gikk til Tunisia
02:43
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.