Siden starten av oktober i år er hovedindeksen på Oslo Børs ned over ti prosent, noe som ofte betegnes som en korreksjon. Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets tror markedet kommer til å fortsette å være «ruglete» i tiden fremover, og mener det er vanskelig å slå fast at bunnen er nådd.

Fredag falt hovedindeksen på Oslo Børs med 1,40 prosent, og 837,14 poeng, og ble omsatt for 3,626 millioner kroner. Oljeprisen var ned 5,9 prosent like etter børsslutt fredag.

– På kort sikt blir det veldig avgjørende hva som skjer med oljeprisen, men det er ikke noen veldig tydelige tegn til at den vil stabilisere seg helt ennå, og frem til det skjer så tror jeg det blir vanskelig for Oslo Børs å etablere en solid base, sier han til TDN Direkt.

Harper mener imidlertid at «kapitulasjon i enkelte aksjer» og et mer forsiktig sentiment kan tyde på at en bunn er i sikte.

Spår svak vekst i USA

På den andre siden påpeker strategen at den såkalte «fryktindeksen» VIX fremdeles er på relativt lave nivåer.

-VIX-indeksen er fremdeles ikke spesielt strukket, og det er mye lettere å konkludere med at bunnen er nådd hvis man får en skikkelig topp i den som tyder på at nå har frykten tatt overhånd, men når den fortsatt er på relativt moderate nivåer er det fare for at dette kan fortsette litt til, sier han.

Harper tror heller ikke urolighetene i amerikanske aksjemarkeder er over.

– Jeg tror det er ganske sannsynlig at veksten i USA kommer til å bli noe dårligere neste år enn det vi har hatt i år, men det er til en viss grad fordi man vil få mindre positive effekter av skattekutt etter hvert som det er lengre og lenger bak oss, så det burde ikke komme som noen overraskelse om veksten blir svakere, men spørsmålet er kanskje hvor mye svakere, sier han.

Når det gjelder hvilke sektorer på Oslo Børs DNB Markets-strategen anbefaler i et urolig marked, trekker han frem de mindre sykliske sektorene, som konsum og telekom.

– I et ruglete marked så blir det gjerne de sektorene som er minst påvirket av syklusen. Innenfor konsum pleier Orkla å holde seg ganske bra. I tillegg har man telekom, med Telenor, selv om det er blant de mer sykliske av telekomselskapene i et europeisk perspektiv på grunn av eksponeringen mot fremvoksende markeder, sier han, og legger til at også oppdrettssektoren tilsynelatende er blitt mindre syklisk med årene.

Politisk

Amerikanske indekser startet ned rundt en halv prosent fredag, mens europeiske indekser som Frankfurt og Paris var lite endret.

Ifølge Ken Odelunga i City Index faller oljeprisen på frykt for at Saudi-Arabia vil bøye seg for de amerikanske kravene om at landet skal unngå å kutte produksjonen.

Tidligere denne uken berømmet president Donald Trump Saudi-Arabia for deres rolle i det markante oljeprisfallet som er sett siden starten av oktober.

– Markedsaktørene i oljemarkedet begynner å kreve et mer solid bevis på at Saudi-Arabia forbereder seg på å motstå amerikanske myndigheters krav om ikke å minske tilbudet, sier Odeluga ifølge The Wall Street Journal.

Tradere sier ifølge Financial Times at Trumps støtte av den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman i etterkant av drapet på journalisten Jamal Khashoggi gjør beslutningene mer kompliserte for myndighetene i landet.

President Donald Trump har gitt politisk støtte til Saudi-Arabia, og ifølge analytiker Olivier Jakob i Petromatrix vil Trump ha lavere priser i bytte.

-Det svekker det positive oljesentimentet. Man ser at presidenten fortsetter med presset for å holde prisene lave, og nå har han et politisk pressmiddel mot Saudi-Arabia, sier han ifølge Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump ringte general for å høre hvordan det gikk i Afghanistan. Etter tre setninger, tok han over selv
01:33
Publisert: