– Det jeg tenker om aksjemarkedene akkurat nå er at oppgangen kom litt for fort, litt for tidlig, til å kunne tas på alvor som starten på en varig gjeninnhenting, sier analytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets.

De amerikanske aksjemarkedene klokket fredag inn på en av sine beste uker noensinne.

Dow-indeksen hadde tidenes syvende sterkeste uke med en oppgang på 12,7 prosent. Mens den brede S&P 500-indeksen med en stigning på 12,1 prosent like godt flesket til med den bratteste ukeoppgangen siden 1974.

Oppturen på Wall Street kom etter at koronasituasjonen så litt bedre ut i USA, samtidig som den amerikanske sentralbanken Federal Reserve varslet massive økonomiske tiltak for å hindre ytterligere forverring av den amerikanske økonomien.

Ligger an til ny nedtur

Men mandag formiddag norsk tid ligger det foreløpig an til en ny nedtur på Wall Street. De amerikanske fremtidsindeksene, såkalte futures, er ned en drøy prosent på de tre hovedindeksene Dow, S&P 500 og Nasdaq.

Etter at Opec og andre oljeproduserende land ble enige om å kutte produksjonen med nær ti millioner fat om dagen steg oljeprisene noe før de igjen falt.

Prisen på nordsjøolje sluttet på 31,48 dollar før påskehelgen. Handelen startet igjen i Asia natt til mandag norsk tid. Mandag formiddag norsk tid har prisen falt rundt 2,9 prosent til 30,89 dollar fatet.

Investorene fortsetter også å se etter tegn til at koronaepidemien skal flate ut, samtidig som resultatsesongen i USA sparkes i gang denne uken.

– For hver dag børsen har steget siden slutten av mars har man prøvd å forklare det med positive nyheter, for eksempel at antall nye dødsfall i Italia eller Frankrike falt i forhold til dagen før, og så stiger dødstallene igjen dager etter, og børsene fortsetter å stige, men det ser man bort ifra, sier Borgen Gjerde.

Tviler på at gjeninnhentingen har startet

Den siste drøye uken har man sett en mer reell utflating i smittespredningen av viruset i flere europeiske land, og en tydeligere nedadgående trend i nye dødsfall. Det snakkes til og med om en vaksine som kan være klar allerede over sommeren.

– Sånne type nyheter gir håp om at virusutbruddet ikke vil bli like omfattende, og kreve like langvarig nedstengning av økonomien, som det man kanskje fryktet tidligere, og dermed er det en helt reell faktor som kan forklare at børsene stiger, sier Borgen Gjerde.

Analytikeren peker på at disse nyhetene kom ganske nylig, men børsene begynte å stige lenge før.

– Det gjør at børsoppgangen lukter mer av det man kaller en «dead cat bounce», og rett og slett er drevet av tekniske faktorer og investorer som «kjøper bunnen», fremfor underliggende fundamentale forhold, sier analytikeren.

Borgen Gjerde påpeker at man ikke må glemme at børsfallet i mars var blant de kraftigste, det vil si største på kortest tid, i historien.

– Da er det veldig naturlig at man får en periode med oppgang etterpå. Hvis den oppgangen hadde startet nå eller for en uke siden hadde jeg vært mye mer trygg på å kunne si at «nå har det bunnet ut, nå starter gjeninnhentingen», men det gjorde den ikke. Det gjør at jeg er langt fra sikker på at dette er starten på gjeninnhentingen, selv om det nå har kommet nyheter som faktisk gir grunn til optimisme, sier Borgen Gjerde.

Kan bli større svingninger

Ifølge Wall Street Journal frykter enkelte analytikere at aksjemarkedet står foran en ny nedtur hvis selskapenes inntjening har falt, mens andre frykter at analytikerestimatene som foreligger ikke fullt ut har tatt innover seg skaden koronaepidemien har forårsaket.

Og ettersom inntjeningsanslag er sentralt for verdsettelse av aksjer, og det er vanskelig å se for seg hvordan det har gått det siste kvartalet, kan det fort bli større svingninger på de brede aksjeindeksene fremover, skriver den amerikanske økonomiavisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.