– Nå er det mer sannsynlig enn vanlig at det kommer en korreksjon i aksjemarkedet, sier aksjestrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets.

– Det er såpass sannsynlig at du bør ha mindre investert i aksjer enn vanlig. Sett ti prosent av pengene dine i banken, så har du litt tørt krutt, anbefaler han.

Torsdag 19. oktober er det 30 år siden krakk på New York-børsen sendte sjokkbølger gjennom finansverden. Dagen etter opplevde Oslo Børs sitt største fall på en enkeltdag noensinne. Den høstdagen alene falt børsen med 19 prosent.

– I 1987 handlet mye om at børsene bare hadde steget og steget. Det går an å lure på om vi er litt i samme fase i dag. Kursene har steget mye mer enn det er mulig å forklare ut ifra selskapenes inntjening, egenkapital og så videre, sier Hermanrud.

Aksjestrategen understreker at han de neste årene ikke venter et krakk på linje med det som utspant seg for 30 år siden. I alle fall ikke de nærmeste årene.

Sist uke skrev Finansavisen at Hermanrud varsler en korreksjon på Oslo Børs.

– Det jeg tror på, er en korreksjon på rundt ti prosent over et par uker. Det ligger an til å komme ganske kjapt – innen noen få måneder.

Advarer om boligmarkedet

Hermanrud har i årevis uttalt seg skeptisk mot boligmarkedet. I lang tid har han advart om et boligprisfall på opptil 40 prosent. Inntil nylig har spådommen slått helt feil.

Tidligere i år begynte boligprisene å falle. I Oslo er nå ned med 8,4 prosent siden april, viser tall fra Eiendom Norge.

– I 1987 føltes aksjemarkedet supertrygt, og det bare steg og steg. Plutselig var det slutt. Det er kanskje det vi nå ser i boligmarkedet, sier han.

Selv ville Hermanrud vært ytterst forsiktig med boliginvestering.

– Det får holde å ha sparepenger i egen bolig. I dag står jeg ved at prisene kan falle minst 40 prosent. Sjansen for et kraftig prisfall er i alle fall så stor at investorer bør tenke seg godt om.

– Aller mest tror jeg allikevel at det gir seg, og prisene ikke faller så mye mer enn de har gjort allerede.

Ser risiko i USA

Seniorstrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea ser derimot ingen stor risiko for børsfall.

– Fremover venter vi fortsatt positiv utvikling globalt og anbefaler fortsatt en overvekt i aksjer. Vi favoriserer europeiske aksjer og børser i fremvoksende markeder, sier hun.

– Hovedgrunnen til det positive markedssynet er en kraftig opphenting i inntjeningsveksten og sterk inntjeningsutvikling gjennom året. Bak dette ligger det en generell bedring i global økonomi.

Hun advarer samtidig mot amerikanske aksjer.

– Verdens børser har steget mye – og høy verdsetting kan være en risikofaktor. Dette er en av grunnene til at vi anbefaler undervekt i USA. Hvis renteoppgangen i USA skjer raskere enn det markedet venter, kan dette også påvirke markedet negativt.

– Ti prosent over

Heller ikke aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets mener markedet er for høyt verdsatt.

– Jeg ser ikke noen stor risiko for et børskrakk, sier han.

– Dersom man ser på forholdet mellom aksjekurs og bokførte verdier, ligger markedet i snitt rundt ti prosent over historiske nivåer.

– Hva kan utløse et nytt kraftig børsfall?

– Dersom rentenivået øker betydelig, og mer enn det som er ventet i markedet, så kan det få en negativ effekt på verdens børser. I tillegg er uro i Midtøsten og andre politiske konflikter noe som kan snu utviklingen.(Vilkår)

30 år siden børskrakket: – Normalt ville vi gått til børsen, den dagen løp vi
De ble selve bildet på børskrakket. Slik husker de den dramatiske dagen på Oslo Børs.
08:09
Publisert: