Meglerhuset ABG Sundal Collier har vært blant de mest aktive i det norske kapitalmarkedet gjennom de siste årene med børsbonanza og rekordnoteringer.

Det har vært lukrativt for meglerhuset, som en periode satte resultatrekord etter resultatrekord. I fjorårets siste kvartal bremset det imidlertid litt opp da kapitalmarkedene roet seg noe. I første kvartal fortsatte resultatbremsen for selskapet.

Det børsnoterte meglerhuset fikk i løpet av årets tre første måneder et resultat før skatt på 121 millioner kroner av en omsetning på 487 millioner kroner.

Det er et kraftig fall fra samme periode i fjor da resultat før skatt var 270 millioner kroner av en omsetning på 738 millioner kroner. Så hører det med til historien at fjorårets førstekvartalsresultater var eksepsjonelt sterkt.

– Det er et godt førstekvartal historisk, men krigen i Ukraina har preget kvartalet. Mange transaksjoner har glidd ut og blitt utsatt, sier ABG Sundal Colliers norgessjef Peter Straume.

– De siste dagene har det vært en cocktail av alt fra redusert vekst i Kina til redusert oljepris, inflasjonsfrykt på global basis og kraftig renteoppgang i USA. Men vi har en solid pipeline og mange transaksjoner som skal skje, sier han.

Langt færre børsnoteringer

Meglerhus som ABG Sundal Collier tjener pengene sine på rådgivning, tilrettelegging av børsnoteringer, kapitalinnhentinger, obligasjonsutstedelser, analyse og meglertjenester.

Fjoråret var svært hektisk år for mange norske meglerhus da rekordhøye 67 selskaper flokket til Oslo Børs. Mange av disse hentet i samme slengen friske penger eller foretok nedsalg fra eksisterende eiere. 26 av fjorårets børsnoteringer kom i første kvartal.

I år har det vært langt roligere. «Kun» seks selskaper gikk på børs i første kvartal.

Den lave aktiviteten gjenspeiles også i resultatpresentasjonen til ABG Sundal Collier.

  • I første kvartal falt inntektene fra kapitalinnhentinger i form av både egenkapital og gjeldsutstedelser 60 prosent fra samme periode i fjor.
  • Inntektene fra oppkjøp, fusjoner og rådgivning gikk helt andre veien. Disse inntektene steg med 58 prosent.
  • Inntekter fra analyse og meglertjenester falt med små fem prosent.

En sektor stikker seg ut

Norgessjef Straume sier de har bistått med kapitalinnhentinger på tvers av mange sektorer. En sektor skiller seg imidlertid litt ut. For selskaper som driver med teknologi, media og telekom har sammenslåinger og oppkjøp (M&A) i store trekk vært tilfelle i det siste, ifølge meglertoppen.

– Det er stor M&A-aktivitet og mange som har vist interesse for selskaper i den sektoren, sier Straume.

Han tror ikke på veldig mange overraskelser i den kommende resultatsesongen som for alvor starter denne uken.

– Vi har nok dessverre litt urolig farvann akkurat nå og så er det mye kvartalstall som skal ut om dagen. Her hjemme er det mange selskaper som relativt sett vil gjøre det bra. Vi ser at vekstselskaper blir straffet hvis de gjør det dårligere enn forventet, men det er også mange it-selskaper som underliggende gjør det veldig bra, sier han.

Også aksjebrems

For aksjonærene som har vært med meglerhuset lenge har de siste årene vært gledelige. Etter koronakrakket i mars 2020 skjøt aksjen opp, og i løpet av halvannet år hadde aksjekursen steget mer enn 300 prosent, med utbytter på veien.

Den toppet ut i midten av juli i fjor og siden har aksjen falt rundt 20 prosent.

Tirsdag formiddag faller ABG-aksjen rundt tre prosent. Hele meglerhuset prises til 3,9 milliarder kroner på Oslo Børs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.