ABG Sundal Collier har forsøkt å tiltrekke flere aksjonærer og for ett år siden kom nyheten om at meglerhuset skulle gå over til halvårlige utbytter. Eierne vil oftere få penger på konto. I to omganger det siste året har selskapet delt ut eller foreslått utbytte på i overkant av 140 millioner kroner – samlet over 280 millioner kroner.

Det var ett problem i fjor: Utbyttet ble større enn overskuddet.

Markedet har vært krevende og lønnsomheten fallende mot slutten av fjoråret – med store svingninger for aksjekurser, børsnoteringer er kansellert og mulighetene for bedriftene å plassere gjeld i obligasjonsmarkedet

– Man må forvente at det ikke blir mer i utbytte fremover enn det vi tjener, sier Knut Brundtland.

«Utbyttet kan svinge mer»

Samlet blir utbyttet etter fjoråret på 0,40 kroner pr. aksje etter, men selskapet hadde et overskudd på 0,30 kroner pr. aksje i perioden. Samlet ble overskuddet på 237 millioner kroner før skatt i fjor.

Brundtland sier målet på sikt er å få til like gode utbytter som i 2016 og 2017. Men på kortere sikt kan det bli mindre.

– Utbyttet kan svinge mer fremover, sier Brundtland.

Mot slutten av fjoråret var ABG Sundal Collier blant annet rådgiver i enkelte børsnoteringer som ble trukket på kort varsel.

– Da får vi ingen betaling. Sånn er modellen i kapitalmarkedet og det kan vi ikke gjøre noe med. Og det er fair, sier Brundtland, og legger til:

– Andre selskaper, som aldri trykket på knappen for børsnotering før jul, kan komme først ut i markedet i år. Vi opplever en gradvis bedring og høyere aktivitet, sier Brundtland.

S&P 500-indeksen i USA hadde sin verste desembermåned siden «Den store depresjonen» i 1931.

Lavere bonuser i fjor

Markedet for utstedelse av obligasjoner med høy risiko (high yield) var stengt i over én måned sent i fjor og tidlig i år, grunnet resesjonsfrykt, frykt for økte renter fra USA, handelskrig og usikkerhet rundt brexit.

– De turbulente forholdene ga kun et fåtall børsnoteringer, kapitalinnhentinger og obligasjonsutstedelser i Norden i løpet av kvartalet. Blant disse hadde vi en god del. Fusjoner og oppkjøp blant selskapene var mindre påvirket, sier Brundtland.

Færre oppdrag har gitt mindre bonuser for ABG-ansatte. De «variable personalkostnadene», populært kalt bonuser, ble kuttet fra 326 millioner kroner i 2017 til 228 millioner kroner i 2018.

Gjør som Collier

Brundtland vil i løpet av våren overlate topplederjobben til Jonas Ström, som i dag leder ABG Sundal Collier i Stockholm. Brundtland blir arbeidende styreleder.

– Hva skal du bruke tiden på da?

– Særlig to ting: Kundearbeid, ved å få inn nye kunder og passe på at våre største kunder er godt fornøyd. Så vil jeg få mer tid til strategiske grep og følge opp kontorene i flere land, sier Brundtland.

Han gjør dermed som forgjengeren Jan Petter Collier, som ga seg som toppsjef for ni år siden og gikk tilbake til direkte kundekontakt.

Harrison Ford refset Donald Trump
På World Government Summit i Dubai, kritiserer Ford verdensledere som ikke tar klimatrusselen på alvor, blant annet egen president.
01:16
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.