Da Adevinta-sjef Rolv Erik Ryssdal landet en gigantavtale med Ebay i fjor sommer, var aksjemarkedet svært positive til Adevintas fremtid.

Siden toppen i oktober har imidlertid markedets tro på selskapet kjølnet noe. Aksjekursen har falt over 20 prosent, og falt ytterligere fire prosent tirsdag, da det ble kjent at britiske konkurransemyndighetene (CMA) har uttrykt bekymring for at Adevintas foreslåtte oppkjøp av Ebays datterselskap, Ebay Classifieds Group, kan svekke konkurransen i Storbritannia.

Det skjer etter at konkurransemyndighetene har vært igjennom en såkalt fase 1-gjennomgåelse.

Ikke enige

«Adevinta og Ebay er ikke enig i CMAs begrunnelse, men vil jobbe konstruktivt med CMA og er sikre på å finne en passende løsning», heter det i en melding fra selskapet.

De to partene vil nå foreslå juridisk bindende løsninger for å løse bekymringene konkurransemyndighetene måtte ha før fristen 23. februar 2021.

Deretter vil CMA ha fem arbeidsdager på seg til enten å akseptere denne løsningen, eller gå videre med en mer omfattende etterforskning. Adevinta vil oppdatere markedet tidlig i mars.

Ebays rubrikkvirksomhet inneholder blant annet selskapet Gumtree, som har en sterk posisjon i Storbritannia. I tillegg kommer bilsalgtjenesten Motors.co.uk, som er ledende innen salg av biler i Storbritannia. For Adevintas del er den tidligere Tise-utfordreren Shpock på det britiske markedet.

Det er nettopp disse selskapene CMA har sett nærmere på i vurderingen av oppkjøpet. Ifølge en melding fra tilsynet er det bekymret for at avtalen vil føre til tap av konkurranse mellom Shpock, Gumtree og Ebays rubrikktjenester, med kun Facebook Marketplace som gjenværende konkurrent i markedet.

«Dette kan redusere forbrukeres valgmuligheter, økte avgifter og senke innovasjonstakten i tilbudet av plattformer som gjør det mulig for folk å kjøpe og selge varer på nett», skriver CMA i en melding.

– Det er en realistisk sjanse for at Gumtree og Shpock uten denne avtalen hadde vært direkte konkurrenter til Ebay, som er den klart største aktøren i dette markedet. Dette er den siste i en serie av fusjonsundersøkelser fra CMA som involverer store digitale selskaper, hvor vi grundig undersøker avtaler for å sikre at konkurranse ikke begrenses, og at forbrukernes interesser blir beskyttet, sier seniordirektør for fusjoner Joel Bamford i tilsynet.

Anslår verdi på 900 mill. euro

Analytiker Eirik Rafdal i Carnegie dekker Adevinta-aksjen. Han mener CMA trolig frykter høyere priser og svakere tilbud som følge av fusjonen mellom Gumtree og Shpock, og at det er problematisk at Ebay også kontrollerer eBay.co.uk.

Adevinta og Ebay vil nå foreslå juridisk bindende løsninger for å løse bekymringene britiske konkurransemyndighetene har.

«Vi antar disse tiltakene primært relaterer seg til endringer i og/eller salg av en eller begge de kombinerte britiske virksomhetene. Hvis det er tilfellet venter vi ikke at det vil avspore avtalen da Storbritannia utgjør mindre enn ti prosent av Ebays konsoliderte inntekter og mindre enn én prosent av Adevintas konsoliderte inntekter i 2019», skriver Rafdal i en kommentar.

Carnegie-analytikeren har tidligere ventet at de britiske eiendelene vil skilles ut og selges over tid, men at dette nå kan skje raskere enn ventet. Meglerhuset anslår at de britiske eiendelene kombinert er verdt 900 millioner euro, men at beløpene kan bli lavere dersom selskapene tvinges til å selge.

Avtale verdt 80 mrd.

Online rubrikkselskapet Adevinta, som er eid av mediekonsernet Schibsted, kom i fjor sommer med nyheten om at det kjøper Ebays rubrikkvirksomhet i en avtale verdt over 80 milliarder kroner.

Den dagen steg aksjekursen 26 prosent, og Adevinta hadde på toppen en markedsverdi på over 100 milliarder kroner. Etter kursfallet de siste månedene, er verdien nede i 86 milliarder kroner.

I henhold til avtalen får Ebay 44 prosent av aksjene i «nye» Adevinta, mens Schibsted beholdt en større andel av stemmeretten ved generalforsamlinger. Adevinta har varslet at det håper at oppkjøpet ferdigstilles i løpet av første kvartal i år, men har vært avhengig av godkjennelse fra konkurransemyndigheter i flere markeder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.