Det siste året har vært bekmørkt for det internasjonale rubrikkselskapet Adevinta. Bråstans i bruktbilmarkedet og generell uro for teknologiselskaper har ført til at enorme børsverdier er utradert fra selskapets aksjekurs. Så langt i år har Adevinta falt over 40 prosent på børs.

Tirsdag morgen la selskapet frem resultater for andre kvartal.

I andre kvartal omsatte Adevinta for 417 millioner euro, opp fra 388 millioner euro i samme kvartal i fjor (justert for oppkjøpet av Ebays rubrikkvirksomhet som fant sted juni 2021). Bruttoresultatet (ebitda) endte i kvartalet på 146 millioner euro.

På forhånd var det ventet driftsinntekter på 406,5 millioner euro, mens bruttoresultatet var anslått til 126,3 millioner euro, ifølge analytikerestimater innhentet av Bloomberg.

Før skatt satt Adevinta igjen med 25 millioner euro, mot et underskudd før skatt på 24 millioner euro i andre kvartal i fjor.

Aksjen steg over ti prosent fra start tirsdag morgen.

– Jeg er veldig fornøyd med det vi har fått til i kvartalet, til tross for utfordrende makroøkonomiske forhold. Jeg gleder meg til veien videre, sier toppsjef Antoine Jouteau i en børsmelding.

I meldingen gjentar selskapet målet om lav tosifret vekst for hele 2022, og venter for året å få et bruttoresultat på mellom 575 og 600 millioner euro.

Adevinta eier en rekke digitale markedsplasser innenfor blant annet eiendom-, bruktbil- og arbeidsmarkedet, og ble spunnet ut av Schibsted i 2019. I dag eier det norske mediekonsernet fortsatt en tredjedel av selskapet.

Smell for Schibsted

Adevinta fløy høyt under pandemien med en voldsom oppgang på Oslo Børs. Siden slutten av august i fjor har aksjen falt 65 prosent. Til sammenligning har Oslo Børs steget 12,5 prosent i samme periode. I dag har selskapet en markedsverdi på drøyt 80 milliarder kroner.

Av de 27 analytikerne som følger aksjen anbefaler 17 å kjøpe den, åtte anbefaler å holde den, mens to mener man bør selge den. Det gjennomsnittlige kursmålet er på 94,08 kroner, ifølge Bloomberg.

Sluttkursen mandag ettermiddag var på snaut 70 kroner.

For Schibsted, mediekonsernet som eier blant annet VG, Aftenposten og E24, har kursfallet i Adevinta vært brutalt. Aksjekursen i mediekonsernet har dalt i takt med Adevintas, og er ned rundt 65 prosent det siste året.

– Det synes jeg er noe dritt, sa Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund til E24 om aksjeraset i midten av juli.

Analytikere har den siste tiden spekulert i om Schibsted vil kvitte seg med aksjer i selskapet.

Ny strategi for Adevinta

Dagens kvartalspresentasjon er den nye konsernsjefen Antoine Jouteaus første. Han tok over etter Rolv Erik Ryssdal i midten av juli.

I fjor høst varslet daværende konsernsjef Rolv Erik Ryssdal at selskapet planla å selge seg ut av Australia og Sør-Afrika for å konsentrere seg om det europeiske markedet.

Den nye strategien innebærer at Adevinta skal satse på bruktbil- og eiendomsmarkedet i spesielt Tyskland, Frankrike, Spania, Italia og Benelux-landene.

Strategien er i ferd med å iverksettes: Tidligere i sommer ble det klart at Adevinta selger seg ut av Sør-Afrika, mens det i forrige uke ble det kjent at selskapet selger den australske delen av virksomheten for 60 millioner dollar.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.