Agnes Bergo (61) brukes som privatøkonomi- og renteekspert i en rekke medier. Hun gir også råd om investeringer. I fjor gikk hun selv på en millionsmell på egne investeringer i aksjemarkedet.

Bergo er daglig leder og eneste ansatte i Pengedoktoren as, og tapte 8,1 millioner kroner på børs i fjor gjennom selskapet ABCF Invest.

– Investeringer på børsen går opp og ned, sier Bergo om resultatet.

Gjennom Pengedoktoren tilbyr Bergo privatøkonomisk rådgivning slik som pensjons-rådgivning og pensjonsberegninger. Bergo siteres jevnlig i store norske medier og regnes som en ekspert på feltet. Hun er utdannet siviløkonom på NHH og aksjemegler i New York.

– Jeg har alltid vært interessert i verdipapirmarkedet, og alltid ment at privatpersoner burde investere mer i aksjer og mindre i eiendom. Det var en verdifull erfaring i et knalltøft marked. Mye av det jeg lærte der, bygget jeg videre på da jeg startet Pengedoktoren, sa hun til nhh.no i 2013.

Bergo eier 50 prosent av investeringsselskapet sammen med ektemannen Christian Fotland, som hun møtte under utdannelsen på NHH.

Protector dro ned

Skjeggkre er et insekt som i fjor skapte store problemer for forsikringsselskapet Protector. Selskapet måtte ta store tap som følge av at antall skadedyrserstatninger tok av på grunn av insektets inntreden i norske boliger. Dette påførte Protector tap og kursras på børsen, som igjen ga Bergo og Pengedoktoren en millionkilevink.

I løpet av 2018 falt Protector-aksjen nesten 50 prosent. Bergo kjøpte seg opp i Protector gjennom fjoråret og ved årsslutt hadde hun aksjer for 9,5 millioner kroner i forsikringsselskapet. Disse er i dag verd 10,7 millioner kroner.

Bergo vil ikke gå inn i detaljer om sin investeringsstrategi, eller hvorfor hun hadde en negativ avkastning på 27 prosent.

Ved årsslutt hadde hun litt over 1,1 millioner kroner i Storebrand, 800.000 kroner i Pareto Bank og 222.000 kroner i Aker. Hun hadde også mindre poster i Norwegian og Rec Silicon. Samlet sett hadde investeringsselskapet 20,8 millioner kroner på Børsen, og mindre verdier i Pengedoktoren og det lignende økonomirådgivningsselskapet Gabler as.

Året før hun tapte åtte millioner kroner, tjente hun åtte millioner kroner. I 2017 solgte hun aksjer for 2,4 millioner og hadde en verdistigning på 6,6 millioner kroner. Dette ga henne en avkastning på 35 prosent i det året.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.