– Nå ser vi så enorme muligheter at vi drar på ekstra mye. Planen vår er å vokse topplinjen raskere enn vi vokser med antall mennesker.

Airthings-toppsjef Øyvind Birkenes gleder seg over resultatene han nettopp har lagt frem.

Gründerselskapet, som har toppalpinist Aksel Lund Svindal på eiersiden og i styret, mer enn doblet inntektene i tredje kvartal til 88,5 millioner kroner.

– Nå er etterspørselen større enn det vi klarer å levere, sier Birkenes.

Det er særlig salg til bedrifter som har tatt av. Der er veksten tredoblet fra i fjor.

Nå varsler selskapet sterke marginer i lang tid fremover.

Holder på milliarden

Ifølge toppsjef Øyvind Birkenes er selskapet i rute mot å nå målet om én milliard kroner i inntekter i 2024.

Samtidig legger han og selskapet frem nye mål for fremtidig lønnsomhet:

  • En langsiktig driftsmodell med mål om en driftsmargin (ebitda-margin) på mer enn 25 prosent.
  • Den er basert på et mål om et bærekraftig bruttomarginnivå på rundt 65 prosent.

– Vi har veldig gode produkter, som vi klarer å produsere kostnadseffektivt. De produktene kan vi selge med gode marginer, sier Birkenes, som i tredje kvartal kunne vise til en bruttomargin på i overkant av 67 prosent.

Til tross for kraftig vekst, har ikke aksjekursen vært noe å juble for. Mens Airthings-aksjen stiger på en ellers rød børs torsdag, er aksjen ned rundt 19 prosent året sett under ett. Årsaken vil ikke toppsjefen spekulere i.

–Det er vanskelig å si. Jeg kan ikke kommentere aksjekursen. Den lever sitt eget liv.

Veksten er ventet å fortsette, men selskapet heller kaldt vann i årene på de aller mest optimistiske. For heller ikke Airthings kommer utenom global komponentmangel.

Rammes av komponentkrisen

Den globale forsyningskrisen fortsetter å utspille seg i markedene. Investor og næringslivseier Morten Angelil beskrev det slik i DN for ikke lenge siden:

– Vi er avhengig av Kina for produksjon. Det er et mareritt. Vi er avhengig av containere. Det er et mareritt. Skip er et mareritt. Vi får det til, men prisene går opp hele tiden og forsinkelser til kunden skjer hele tiden. Det er egentlig bare ræva, sa han.

Det er ingen mareritt-adjektiver i Airthings' kvartalsrapport, men det legges ikke skjul på at selskapet rammes av både høyere priser på komponentene de kjøper inn og at de er blitt vanskeligere å få tak i.

Tidligere alpinist Aksel Lund Svindal er styreleder i Airthings og eier aksjer for 12 millioner kroner.
Tidligere alpinist Aksel Lund Svindal er styreleder i Airthings og eier aksjer for 12 millioner kroner. (Foto: Heiko Junge/NTB)

Tidligere i år lanserte Airthings sin nye luftkvalitetsmåler View Plus. Ifølge Birkenes har etterspørselen vært skyhøy, men selskapet sliter med å levere fordi de ikke får tak i nok komponenter.

– I sånne produkter er det gjerne flere 100 komponenter. Hvis det er en komponent du ikke får tak i, vil det si at hele produksjonslinjen stopper. Vi kunne gjort så enda mye mer om vi ikke hadde hatt det problemet, sier han, og forteller at inntektene antagelig ville vært ti millioner kroner høyere uten de utfordringene.

I fjerde kvartal anslår selskapet at de samme utfordringene vil kappe 20 millioner kroner av omsetningen. I kvartalsrapporten fremgår det også at utfordringene i databrikkemarkedet vil føre til høyere priser og derfor vil presse produktmarginene på «kort til mellomlang sikt».

Birkenes ser lyset i tunnelen.

– Man tror det skal bedre seg de neste kvartalene.

Lettet analytiker

Ifølge DNB Markets' teknologianalytiker Christoffer Wang Bjørnsen var veksten til Airthings betydelig høyere enn hva både han og de fleste andre analytikere hadde sett for seg.

Han ser med lettelse på at problemer i verdikjeden ikke har slått kraftigere inn i resultatene.

«Med den globale verdikjeden, masse resultatvarsler på tvers av bransjer og frykt i aksjemarkedene som bakteppe, ser vi på utfallet for andre halvår som en lettelse og et tydelig bevis på den solide etterspørselen i markedet for Airthings' teknologi», skriver Bjørnsen i en analyse torsdag.

Han har en kjøpsanbefaling på Airthings-aksjen og et kursmål på 21 kroner. Dermed ser han en oppside i aksjen på 91 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.