Teknologiselskapet Airthings lager sensorer for å måle luftkvalitet, og har hatt kraftig vekst internasjonalt de siste årene. Børsnotering neste år har vært planlagt siden i sommer, men planene er blitt fremskyndet den siste tiden.

Nå er det klart at handelen på Merkur Market åpner på eller rundt 30. oktober.

I forbindelse med børsnoteringen vil Airthings hente rundt 870 millioner kroner gjennom en rettet emisjon. Bruttoprovenyet vil lande på rundt 500 millioner kroner.

Tegningskursen er satt til 13,50 kroner og priset selskapet til 1,791 milliarder kroner før pengene er hentet inn.

Opp 800 millioner

I sommer kom de institusjonelle investorene Storebrand og KLP inn på eiersiden. Da ble selskapet priset til rundt en milliard kroner. Det betyr at verdien på selskapet har økt med rundt 800 millioner kroner på få måneder. Selskapet noteres på Merkur i år, men har uttalt at de vil inn på hovedlisten så fort som mulig.

Geir Førre er største eier av teknologiselskapet og aktiv styreleder. Airthings blir hans fjerde milliardselskap enten som gründer eller hovedeier. Tidligere i oktober fortalte han DN om hvordan han ikke tente særlig på selskapet.

– Jeg hadde egentlig bestemt meg for å droppe selskapet, men Øyvind overbeviste meg om at vi skulle gå for det. Det er jeg glad for i dag, sa Førre, med henvisning til Øyvind Birkenes som i dag er administrerende direktør.

Aksel Lund Svindal er investor og styremedlem i Airthings.
Aksel Lund Svindal er investor og styremedlem i Airthings. (Foto: Gunnar Lier)

Selger aksjer for 100 mill.

Aksjonærene med mer enn én prosent av selskapet selger seg ned med 25 prosent i forbindelse med emisjonen for å sikre størrelsen på transaksjonen, opplyser selskapet. Unntaket er KLP som deltar i emisjonen.

Styreleder Førre sitter på aksjer verdt 420 millioner ved dagens verdsettelse, og planlegger å cashe inn i overkant av 100 millioner.

Eksalpinist og investor Aksel Lund Svindal sitter også i styret i selskapet, og sitter på aksjer verdt 18 millioner gjennom sitt A-Management. Han selger etter planen for 4,5 millioner kroner.

Seks såkalte nøkkelinvestorer har allerede forpliktet seg til å delta i emisjonen. Storebrand og KLP går inn med nye 70 og 30 millioner, mens DNB Asset Management (120 millioner), Eika Kapitalforvaltning (70 millioner) Handelsbanken Fonder (60 millioner) og CentraGruppen (50 millioner).

ABG Sundal Collier, Carnegie, DNB Markets samt Arctic Securities er rådgivere i forbindelse med emisjonen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.