«Et Aker i dag kunne vært langt bedre posisjonert om jeg hadde gjort et bedre stykke hjemmelekse. Jeg er veldig selvkritisk til at jeg ikke satte meg godt nok inn i det. At jeg ikke forsto næringen godt nok. Jeg var litt for høy på meg selv, litt for overfladisk, jeg fulgte helt enkelt ikke det jeg hadde lært på Rosselini's 410», sier Røkke i manuset til boken «Eventyrerne – En fortelling om Aker i vår tid».
Røkke forteller i boken om den viktigste hendelsen i sitt liv, som skjedde på den nå nedlagte restauranten Rosselini's 410 i Seattle.
Røkke ble invitert med på restauranten av sin mentor Bob Breskovich, og diskuterte sammen med Breskovich og fem katolske prester temaet om «assistert selvmord».
«Da lunsjen var ferdig, var det som om det hadde oppstått en dominoeffekt i hodet mitt, jeg endret fullstendig selvforståelse. Jeg skjønte at skal du forstå et tema, må det analyseres og knas i alle dimensjoner, du må se det nedenfra, utenfra, fra siden, du må se det i kjernen, du må gjennom det», sier Røkke ifølge manuset.
Aker slapp boken på sine nettsider i ettermiddag, en uke før Tiden forlag hadde planer om å gi ut boken, som er blitt en betent konflikt mellom forlaget og forfatter Henrik Langeland på den ene siden, og Aker og Kjell Inge Røkke på den andre siden.
Krangler
I en uttalelse torsdag skriver Røkke og konsernsjef Øyvind Eriksen at de er blitt gjort oppmerksomme på at Langeland «ikke har overholdt sin muntlige avtale med intervjuobjekter.
De ble lovet å få manus til gjennomsyn og godkjennelse etter intervjuer, og det har ikke skjedd, noe som gjør oss enda sikrere på at dette ikke er et bokmanus som Aker kan stille seg bak.»
Langeland mener på sin side at dette ikke stemmer, og at kommunikasjonsdirektør Atle Kigen har vært involvert i sitatsjekker.
– Dette stemmer selvfølgelig ikke, og det vet Aker godt. Kigen har selv vært direkte involvert i all sitatsjekk, sier Langeland til DN torsdag.
Les Akers uttalelse her:Gir bort Langeland-bok på Akers hjemmeside
Og Langelands tilsvar her:Slår tilbake mot «uriktige påstander» fra Røkke, Eriksen og Kigen
Tar selvkritikk
I boken forteller Røkke blant annet om at en av de største feilene han har gjort som Aker-eier er å ikke ansatt mennesker som var erfarne i bransjen.
«Som kunne fortelle meg hva jeg burde gjøre, med innsikt. Bjørn Rune (Gjelsten, journ.anm.) er fantastisk kar med mange gode egenskaper, og Leif-Arne (Langøy, journ.anm.) gjorde en kjempejobb, uten ham ville jeg aldri ha overlevd de kritiske årene i 2003-2004, garantert, så dette er ikke noe kritikk mot dem eller andre», sier Røkke, før han fortsetter:
«Men vi ansatte ikke folk med den riktig fagkompetansen til å lede, så da ble det for mye roll-oner og støy i Aker. Og Helge Lund …».
Her skriver Langeland at Røkke «tier, stirrer fremfor seg», før han fortsetter:
«Jeg skulle vært mye mer tålmodig, langsiktig, jeg forsto ikke godt nok trendenes i olje- og gassnæringen på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet hvor jeg kunne ha kjøpt opp masse billig».
«Skuffet, sint og stolt»
DN har tidligere skrevet om feiden mellom Røkke og Lund, som var konsernsjef i Aker Kværner fra 2002 til 2004.
«Allerede i mars 2004 – fra talerstolen på Kværners generalforsamling – fortalte jeg om hva jeg syns om Helge Lunds overgang til Statoil. Jeg brukte, som mange kanskje husker, tre enkle ord: Skuffet, sint og stolt. Jeg ble skuffet over at Helge Lund valgte å slutte. Jeg ble sint på ham for måten det skjedde på, og for at det skjedde på et så kritisk tidspunkt. Men jeg er også stolt på hans vegne for at nå leder landets største bedrift», skrev Røkke i brevet.
Lund forklarte seg på sin side med at avgjørelsen om å slutte i Aker Kværner var ekstremt vanskelig.
«Jeg tror aldri jeg har følt meg så alene om en beslutning. Jeg hadde et stort engasjement for Aker og Aker Kværner og jeg var glad i menneskene der. Den lojalitetskonflikten dette valget satte meg i overfor så vel eiere som medarbeidere i Aker Kværner var krevende. Det er mulig jeg kunne håndtert dette annerledes, men der og da gjorde jeg det jeg mente var best for alle involverte», skrev Lund.(Vilkår)