Etter flere uker med oppkjøpsspekulasjon rundt Lundin sprakk nyheten like før klokken15.30 tirsdag: Aker BP og Lundin Energy har inngått en avtale om at førstnevnte kjøper Lundin Energys olje- og gassvirksomhet i Norge.

Avtalen verdsetter Lundin Energys olje- og gassvirksomhet til 125 milliarder kroner, skriver Aker BP i en børsmelding.

Transaksjonen blir dermed den største på norsk sokkel siden fusjonen mellom daværende Statoil og Hydros olje- og gassvirksomhet i 2007. Den er også dobbelt så stor som det forrige gigantoppkjøpet i norsk oljeindustri, da Vår Energi tok over resten av ExxonMobils eiendeler i 2019 for litt over 40 milliarder kroner.

– I 2016 startet vi Aker BP med BP da vi kombinerte BP Norge og Det norske. Vi har alltid sett opp til Lundin Energy både som partner og som en høyst kapabel operatør på den norske kontinentalsokkel med verdensklasseeiendeler, som deres 20-prosentandel i Johan Sverdrup-feltet. Allerede da vi startet opp Aker BP var et oppkjøp av Lundin Energy en felles visjon mellom BP og Aker. I dag har den visjonen blitt en realitet, sier Aker-topp Øyvind Eriksen i en melding.

Det var Lundin som fant det enormt lønnsomme Johan Sverdrup-feltet i 2010.

Nest største operatøren

Aker BP-aksjen steg markant på oppkjøpet og endte opp seks prosent, mens Aker steg drøye fire prosent.

Sammenslåingen vil skape den klart nest største operatøren på norsk sokkel etter Equinor, med en kombinert olje- og gassproduksjon på 400.000 fat oljeekvivalenter per dag og en ressursbase estimert til 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter.

«Det utvidede Aker BP vil bli operatør for seks store produksjonssentrum og vil i tillegg være nest største eier av det gigantiske Johan Sverdrup-feltet», skriver Aker BP i meldingen.

– Størrelse teller. Aker BP vil nesten doble produksjonen av olje- og gass og ambisjonen er å øke produksjonen til 500.000 oljefat per dag i 2028. Den organiske veksten kommer fra en rekke lønnsomme prosjekter, som bare hadde vært mulige takket være midlertidige endringer i det norske skattesystemet, sier Eriksen på en telefonkonferanse.

Aker eier 21,2 prosent

– Vi griper en mulighet som vil utgjøre en forskjell for både Aker og Norge i tiårene som kommer. Samarbeidet med BP har vært fantastisk siden dag en. Våre felles strategiske interesser har også gitt oss muligheter til å utvide vårt sterke forhold inn i nye områder, inkludert digitalisering, offshore vind og oljeservice. Nå ønsker vi Lundin velkommen inn som aksjonær i Aker BP, sier Eriksen i meldingen.

Oppkjøpet finner sted kun fem år etter at Kjell Inge Røkke slo sammen Det norske oljeselskap med BP Norge og dannet Aker BP. Gitt transaksjonens totalverdi, kan Aker BP med Lundins olje- og gassvirksomhet bli det tredje største selskapet på Oslo Børs og passere Telenor i markedsverdi.

Røkke tok feil

På en telefonkonferanse om avtalen, sier Øyvind Eriksen at Kjell Inge Røkke mente «det aldri kom til å skje.»

– I dag er jeg glad for å si at noen ganger – ikke ofte, men noen ganger – tar selv han feil. Fordi etter alle disse årene fikk vi muligheten, og både Kjell Inge og jeg fikk det travelt over natten.

Etter at avtalen er gjennomført blir Kjell Inge Røkkes Aker største eier i Aker BP med 21,2 prosent av aksjene. BP vil eie 15,9 prosent og Lundin-familiens investeringsselskap Nemesia vil eie 14,4 prosent av selskapet. Andre Aker BP- og Lundin Energy-aksjonærer vil eie 48,6 prosent av selskapet.

Karl Johnny Hersvik fortsetter som sjef for det fusjonerte selskapet. Lundin-ledelsen vil på sin side få full kompensasjon, og en tilleggsbonus på i alt 28 millioner dollar, eller litt over 250 millioner kroner.

Hele Lundins arbeidsstyrke blir overført.

Analytiker: Et svært selskap

Analysesjef John Olaisen i ABG Sundal Collier tror ikke dette vil være den fremtidige eiersitsen på lang sikt.

– Det blir et svært selskap. Det er en bra måte for Lundin-familien å selge ut, sier han.

John Olaisen – analysesjef i ABG Sundal Collier.
John Olaisen – analysesjef i ABG Sundal Collier. (Foto: Elin Høyland)

Han tror avtalen er bra for Norge, når Lundin Energys virksomhet i Nordsjøen forblir på norske hender – og viser til at utenlandske aktører trolig har snust på Lundin også.

– Jeg tror det er en veldig fordel å være stor. Det er ingen tvil om at vi går mot større konstellasjoner. Du får større likviditet i aksjen, lavere kostnad på kapital og gjeld, en mer diversifisert portefølje, mer utbyttekapasitet.

– Det ligger litt i kortene at Lundin skal ut, BP skal ut – og det er lov å mistenke Røkke også etter at Aker solgte seg ned for litt siden, sier han og legger til:

– Det er nok en liten reaksjon også på at det begrensede vekstmuligheter på norsk sokkel. Hadde begge kunnet doble seg i størrelse organisk de neste ti årene, hadde det vært noe annet. Det er rett fra læreboken. I et modent marked skal du konsolidere og høste. Det er det de gjør. Det blir høsting og utbytter så det holder.

Det ventes at transaksjonen vil bli gjennomført i andre kvartal av 2022. Den er avhengig av godkjennelse fra selskapenes generalforsamlinger og myndighetene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.