Fredag kunne det Kjell Inge Røkke-kontrollerte oljeselskapet Aker BP melde om et nytt oljefunn, i tillegg til selskapets nyeste resultater. Nyhetene ble presentert fredag morgen på Aker BPs hovedkontorer på Fornebu utenfor Oslo.

Det som ikke hadde fått noen plass i programmet fredag, var nyheten om de havarerte forhandlingene med Equinor om en stor aksjepost i Lundin Petroleum.

I begynnelsen av juli kunne DN avsløre at Aker BP hadde hatt diskusjoner med Equinor om en omfattende transaksjon som ville resultere i at Aker BP overtok Equinors 20,1 prosent store eierandel i Lundin. Samtidig skulle Equinor overta Aker BPs andel i Noaka-feltene i Nordsjøen der de to selskapene ikke blir enige om utbyggingsløsning.

I stedet ble det sist søndag klart at Lundin selv klarte å kjøpe tilbake nær hele aksjeposten. Dermed satte Lundin en effektiv stopper for Aker BPs ambisjon om å bli storaksjonær.

– Det får bli en sak mellom Lundin og Equinor, var alt Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik ville si om saken fredag.

Fortsetter jakt

Han var tydelig på at Aker BP ikke har senket oppkjøpsambisjonene. Aker BP har lenge markert seg som en offensiv aktør på norsk sokkel, og har gjennom en rekke store Aker-regisserte oppkjøp og sammenslåinger gjennom oljekrisen blitt den kanskje største utfordreren til giganten Equinor.

– Det jeg kan si, er at det ikke har vært én dag vi ikke har hatt pågående «mergers and acquisitions»-prosjekter (fusjoner og oppkjøp, journ.anm.) i Aker BP så lenge jeg har vært her. Og det gjelder fortsatt.

– Det er flere spennende prosesser på norsk sokkel nå, og det er naturlig at Aker BP kikker på dem.

Han utelukket heller ikke at selskapet etter hvert kunne bevege seg inn på britisk sokkel, hvor norske Hitecvision nylig har gjort milliardinvesteringer.

– Vi har tidligere kommunisert at vi primært ser på Aker BP som et norskbasert selskap. Men selvfølgelig, om vi kommer i en situasjon hvor det er naturlig å gå inn på britisk sokkel, for eksempel ved en utvidelse av reservoarer, kan det være aktuelt. Jeg vil ikke helt utelukke det.

Nytt oljefunn

Aker BPs letedirektør Evy Glørstad-Clark kunne fredag melde om selskapets nye funn på Noaka-feltet. Selskapet er i disse dager i ferd med å fullføre boringen av en utforskningsbrønn på Liatårnet-prospektet.

– Dette er en suksesshistorie, sa Evy Glørstad-Clark på presentasjonen i Aker BP fredag.

Hun understreker at det fortsatt er usikkert hvor mye selskapet vil kunne utvinne fra funnet, som er gjort på et grunt nivå med løse materialer som har vært utfordrende å jobbe med. Et foreløpig anslag er satt mellom 80 og 200 millioner fat oljeekvivalenter.

– Fordi vi har slitt litt med datainnhentingen for dette funnet, er estimatet vidt. Det er ikke for å være overdrevent optimistiske, men for å gi et realistisk estimat, sa hun.

Administrerende direktør Karl Johnny Hersvik la til:

– Vi kan til og med beskyldes for å være litt konservative med dette estimatet. Men det tar jeg på meg skylden for.

Aker BP er operatør og har en eierandel på 90,26 prosent i den aktuelle lisensen på Noaka-feltet. Aker BP og Equinor har lenge vært uenige om utbyggingen av infrastruktur på feltet.

Halverte resultatet

Aker BPs resultater for årets andre kvartal viste seg å bare knapt slå analytikernes forventninger. Like etter børsåpning fredag steg aksjen først over tre prosent, men aksjen falt så noe tilbake.

Slik så nøkkeltallene ut: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Resultat før skatt på endte på 268 millioner dollar i andre kvartal, ned fra 494 millioner dollar i samme kvartal året før. På forhånd var det ifølge estimater innhentet av TDN Direkt blant åtte analytikere ventet et resultat før skatt på 250 millioner dollar.
  • Selskapet hadde i andre kvartal en omsetning på 785 millioner dollar, ned fra 925 millioner dollar i samme kvartal året før. På forhånd var det ventet en omsetning på 777 millioner dollar.
  • Driftsresultatet i kvartalet endte på 354 millioner dollar, mot ventet 337 millioner dollar.
  • Selskapets produksjon i andre kvartal var 127,300 fat oljeekvivalenter, ned fra 158,700 fat i første kvartal. Fallet skyldes i hovedsak planlagt vedlikehold.
  • Produksjonskostnader per produsert fat oljeekvivalenter økte med 15 prosent i kvartalet, hovedsakelig som følge av lavere produsert volum og høyere vedlikeholdskostnader.