Året hittil i aksjemarkedene kan sammenlignes med en sprettball – der sprettballen falt med full fart mot bakken – som den traff i midten av juni – har den etter «ground impact» skutt fart opp igjen. Om den vil fortsette oppover får dem med spåkule avgjøre, men faktum er uansett at juli var den beste aksjemåneden for både S&P 500, verdens aksjemarkeder sett under ett og hjemlige Oslo Børs siden november 2020.

Det til tross for stadige rapporter om vedvarende høy inflasjon, press på driftsmarginer og nyheter om intensive hetebølger, energikrise, matvarekrise og frykt for mislighold av statsgjeld i fremvoksende markeder.

Etter et brutalt børshalvår, har fristelsen om positiv avkastning nå derfor fått investorer med øye for aksjer inn i nettopp aksjer. Tall fra nettmegleren Nordnet viser at det i juli ble netto kjøpt aksjer for én milliard kroner – og omsatt aksjer for 25,4 milliarder kroner.

Olje- og gasselskaper med høye marginer og utbytteutsikter

Blant Nordnets kunder var petroleumsselskapet Aker BP det aller mest attraktive – med et nettokjøp på 272 millioner kroner. I starten av juni var aksjen opp over 50 prosent sammenlignet med inngangen til 2022, etter vedvarende høye inntekter, før den utover sommeren har falt oppunder 20 prosent.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik fortalte under kvartalstallfremleggelsen for snaue to uker siden at utbyttet skal opp – og det at inngangsbilletten på utbyttefesten nå er betydelig lavere enn under toppen i starten av sommeren har lokket investorer inn i selskapet.

Med knapphet på gass i Europa og skyhøye energipriser pumper petroleumsselskapene opp olje og gass med ekstremt høye marginer – som gjenspeiles i generelt sterke kvartalstall. Investorene har svart med å flokke seg til petroleumsselskaper, og Nordnets topp-ti-liste over mest kjøpte aksjer er også oljesvart.

– Dette tilsier at det fortsatt er stor investeringsvilje i olje- og gasselskaper. Kvartalstallene og den ekstreme lønnsomheten disse viser, gjør at flere utbytteinvestorer nå også har fattet interesse for bransjen, skriver Nordnet i en månedsoppsummering.

Gevinstsikring

På listen over de topp ti mest solgte aksjene finner man imidlertid mer blandede drops.

Denne toppes av Rec Silicon, som i juli ble nettosolgt for 43,6 millioner kroner. Selskapet, som produserer silisium til solcelleindustrien, har hittil i år pendlet opp og ned på Oslo Børs – noe som har gjort aksjen populær blant tradere. Siden midten av juli er aksjen opp nær 20 prosent, og det store salgsvolumet tyder ifølge Nordnet på at mange har sikret gevinst.

Europris er også blant de mest nettosolgte aksjene i juli – og også her kan man mistenke gevinstsikring. Aksjen var på det meste ned 32 prosent fra toppen i midten i januar i år, men rapporter om at selskapet hadde sitt beste andre kvartal noensinne gjorde at aksjen skjøt fart i siste halvdel av juli. Det betyr at aksjen samlet er ned rundt 11 prosent fra toppen i januar.

Et annet selskap som figurerer på listen over de mest solgte aksjene er Norsk Hydro. Selskapet falt markant frem til midten av juli, etter at frykt for at inflasjon, høye gasspriser, flaskehalser i globale forsyningskjeder og sviktende etterspørsel skulle hemme inntjeningen til selskapet. Norsk Hydro meldte imidlertid om et andre kvartal med fire ganger så stort resultat som i samme periode i fjor – og aksjen skjøt fart på Oslo Børs i etterkant.

Optimisme basert på stagnerende makrotall

Nyheter om stagnerende makrotall – i seg selv en indikator på oppbremsing av økonomien og at rentehevingene har den effekten de er tiltenkt – har gjort at investorene i mindre grad venter at de kommende rentehevingene blir like voldsomme som de foregående.

Kombinert med overraskende sterke kvartalstall for flere av de største amerikanske selskapene, har dette gitt optimisme i aksjemarkedene – som er en del av forklaringen bak den generelle oppgangen i juli. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.