Mandag steg hovedindeksen på Oslo Børs 0,6 prosent etter å ha vært nede 0,8 prosent ved åpning. Oljeprisen steg også mandag og var ved stengetid på Oslo Børs på 104,8 dollar fatet.

Dagens mest omsatte aksje var oljegiganten Equinor som endte opp 1,4 prosent. Også oljeselskapet Aker BP steg mandag og endte opp nesten tre prosent.

Flyselskapene Norwegian og Flyr endte ned etter en kraftig oppgang i forrige uke, mens SAS henter seg noe inn med en oppgang på 3,62 prosent. SAS-aksjen har likevel falt 20 prosent siden begynnelsen av juli.

Sesong for kvartalsrapporter

Midten av juli innebærer at en rekke selskaper legger frem kvartalstall.

Et av selskapene som la frem tall mandag var Røkke-kontrollerte Aker Carbon Capture. Selskapet kan vise til en omsetning i andre kvartal på 194 millioner, hvilket er en økning på 180 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Aksjen steg markant og endte med en oppgang på 8,55 prosent.

Seismikkselskapet PGS skrev i en kvartalsoppdatering mandag morgen at det forventer en omsetning på 2,78 milliarder kroner for andre kvartal. Det er i underkant av 900 millioner mer enn i andre kvartal i fjor. Aksjen falt ved åpning, men endte med svak oppgang.

Den profilerte investoren Jan Petter Sissener, som forvalter hedgefondet Sissener Canopus, mener det er asymmetrisk risiko tilknyttet fremleggelsen av kvartalstall:

– Dersom tallene skuffer, kan en aksje fort falle 10–15 prosent, mens en aksje sjelden stiger mer enn fire-fem prosent på gode tall. Derfor skaffer vi oss noe beskyttelse for selskapene der estimatene er i høyeste laget, sier han.

Sissener mener det for øvrig er mer interessant å se på selskapenes guiding for inntjeningen i halvåret som kommer, da han mener vi høyst sannsynlig er på vei inn i en resesjon.

Olje- og gasselskapet Vår Energi skrev i en produksjonsoppdatering mandag morgen at produksjonen i andre kvartal sank 13 prosent sammenlignet med første kvartal i år. Aksjen falt snaue prosenten etter åpning, men har senere snudd og endte opp 2,35 prosent.

Fortsatt høy inflasjon

Mandag la SSB frem ferske inflasjonstall fra juni. De viser at konsumprisindeksen (kpi) steg med 6,3 prosent fra juni i fjor til juni i år.

Det var spesielt økte priser på matvarer og drivstoff som bidro til å dra prisnivået opp.

En så stor økning i matvareprisene fra mai til juni er uvanlig. Vanligvis ser vi de største bevegelsene i matvareprisene i februar og juli, som er tidsvinduene der leverandørene kan justere prisene inn mot matvarekjedene, sa seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.