Torsdag morgen melder hydrogenselskapet Aker Horizons at de vurderer en emisjon på tre milliarder kroner i forbindelse med en børsnotering på Euronext Growth.

Gjennom den private emisjonen har selskapet planlagt å utstede 187,5 millioner nye aksjer. Tilbudskursen skal være fastsatt til 16 kroner per aksje.

1,4 milliarder kroner vil bli tildelt til hjørneinvestorer. Aker Horizons, der Kristian Røkke er administrerende direktør, vil gjennom sitt heleide datterselskap Aker Horizons Holding bli tildelt tilbudsaksjer for 500 millioner kroner i emisjonen. Resterende 900 millioner kroner vil bli tildelt til investorer, inkludert AP4, DNVA Invest, Folketrygdfondet og Ophir Asset Management. Dette vil utgjøre rundt 40 prosent av emisjonen.

Det ventes at Aker Clean Hydrogen vil noteres på Euronext Growth på eller rundt 10. mars 2021. Før emisjonen verdsettes selskapet til åtte milliarder kroner.

Store planer

Aker Clean Hydrogen har sirklet inn Norden, Storbritannia, EU, Sør-Amerika og Asia som målområder for selskapet. I porteføljen er det også nylig inngåtte partnerskapet med Yara og Statkraft for elektrifisering av ammoniakkanlegget på Herøya, i tillegg til andre ammoniakkprodjekter.

Røkke: – Inntektsforskjellene rundt omkring i verden er et vanvittig problem
Kjell Inge Røkke er ganske klar på hvem som har skylden og hvem som kan løse det.
01:16
Publisert:

– Industrialiseringen av hydrogenproduksjon starter nå. Med lanseringen av Aker Clean Hydrogen skaper Aker Horizons den første rendyrkede operatøren innen industriell skala ren hydrogenproduksjon og adresserer et enormt marked klar for global vekst med en mulighet til å ha en betydelig effekt på CO2-reduksjon, sa Kristian Røkke i februar.

Her er fem konkrete prosjekter og potensielle prosjekter i Aker Clean Hydrogens portefølje:

  • Det skal utvikles et nytt grønt ammoniakkanlegg i Uruguay i samarbeid med Aker Biomarine for å muliggjøre en utslippsfri verdikjede for Aker Biomarine.
  • Et nytt grønt ammoniakkanlegg i Berlevåg for å gi utslippsfri skipsfart i Arktis. Konvertering av det kulldrevne kraftanlegget på Svalbard kan bli et av de første målene innen 2025. Aker Clean Hydrogen og Varanger Kraft vil eie 50 prosent hver av anlegget.
  • Sammen med Tinn kommune og Rjukan Næringsutvikling vil Aker Clean Hydrogen drive grønn hydrogenproduksjon for å gi utslippsfri ferjedrift og shipping. Aker-selskapet vil eie 100 prosent av det planlagte anlegget.
  • En samarbeidsavtale med Greenstat som inkluderer muligheter i Glomfjord og Meråker innen kort tid, samt et strategisk initiativ i India.
  • Utvikle en grønn ammoniakkproduksjon på Herøya gjennom et partnerskap med Statkraft og Yara

Fjerde hydrogenselskapet på børs

Innen 2030 har Aker Clean Hydrogen mål om installert kapasitet på 5,0 GW. Til sammenligning har EU satt som mål å bli verdensledende på grønt hydrogen med en kapasitet på 40 GW innen ti år.

Aker Clean Hydrogen blir etter børsnoteringen det fjerde hydrogenselskapet på børs, etter Nel, Hydrogenpro og Everfuel.

I presentasjonsmaterialet til Aker Clean Hydrogen fremkommer det at selskapet har mål om en kostnad på 1,5 dollar per kilo produsert hydrogen for prosjekter sanksjonert i 2030. Et annet hydrogenselskap, børsfavoritten Nel, har mål om å produsere hydrogen til 1,5 dollar per kilo innen 2025.

– Ett av våre fortrinn er vår prosjektgjennomføringsevne og at vi kan bygge industrielle, modulære anlegg i stor skala. Vi har årelang erfaring fra å integrere kjerneteknologi fra leverandører inn i egne totalsystemer, sa administrerende direktør i Aker Clean Hydrogen, Knut Nyborg i februar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.