– Da vi annonserte dette var det et tilbud med forbehold. Etter en helhetsvurdering har vi kommet frem til at vi ikke gjennomfører transaksjonen, sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker til DN.

Han legger til at Aker fremdeles er aksjonær i NBT.

– Vi er i dialog med selskapet om muligheter innenfor vindkraft fremover.

I fjor sommer ble det kjent at Kjell Inge Røkkes Aker ville kjøpe vindkraftselskapet NBT i en transaksjon verdt tre milliarder kroner. Nå melder NBT-eier Borgestad at betingelsene i tilbudet ikke er oppfylt.

Det velter dermed Akers storoppkjøp av selskapet som driver med vindkraft i Indre Mongolia og ved Krimhalvøya.

Da Aker lanserte sin nye grønne satsing i fjor sommer, var oppkjøp av selskapet NBT en sentral del av utviklingen av vindkraft også på land. NBT har i mange år vært et tapssluk, men aksjonærene lå an til å få klekkelig utbetalt for sine aksjer: Aker-budet på 90 prosent av selskapet verdsatte det til over tre milliarder kroner.

Betingelsene ikke oppfylt

Det var imidlertid en rekke betingelser knyttet til oppkjøpet, blant annet en del regulatoriske spørsmål i markedene NBT opererer i.

En bekreftelse på disse har ikke kommet siden oppkjøpet i sommer, og NBT-aksjonær Borgestad melder at tilbudet ikke lenger er bindende for partene.

I sommer ble det klart at Aker hadde lagt inn noen klare betingelser for budet, som måtte være på plass før desember.

  • Parlamentet i Ukraina må vedta et nytt subsidie-regime for vindkraft.
  • Prosjektfinansieringen må falle på plass.
  • Selskapsgjennomgangen må ikke gi negative overraskelser.

Aker ønsker ikke å gå inn på hvilke betingelser som ikke er oppfylt.

Tapssluk

Siden første driftsår i 2005 har det vært ikke mindre enn 19 kapitalutvidelser i vindkraftsselskapet, skrev DN i fjor sommer.

I tillegg har det vært opptak av ti lån som kan gjøres om til aksjer.

I 2018 var tapene i NBT kommet opp i en milliard, og egenkapitalen var negativ med over 400 millioner kroner. Revisor påpekte også at det var betydelig usikkerhet om fortsatt drift.

For selskapets første satsing, vindkraft i og nær Indre Mongolia i Kina, har ikke vært noen suksess. Da parkene endelig sto ferdig i 2011, var det ikke nok nett til å levere strøm til kundene, og da det til slutt ble bedre nett, holdt kineserne igjen subsidiene som var avtalt. Lenge ble Pakistan vurdert, men ble lagt bort.

I 2018 kjøpte selskapet seg inn i Ukraina, i en vindpark under bygging, beliggende mellom fastlandet i Ukraina og russisk-kontrollerte Krim.

NBT-sjef Joar Viken gikk ut i markedet på jakt etter 3,5 milliarder kroner, og fikk med seg en rekke utviklingsbanker og den amerikanske investeringsbanken JP Morgan som tilrettelegger for lånet. Pengene kom på plass, men like før signering tok en ukrainsk domstol arrest i en stor del av aksjene. Parken skulle stå klar med 63 turbiner før jul i fjor.

Viken har ikke besvart DNs henvendelser mandag.

Røkkes sønn leder prosjektet

Vindkraftselskapet NBT har hatt med noen av landets mest ressurssterke aksjonærer, både Trond Mohn, Kjell Inge Røkke, tidligere BWG Homes-eier Lars Nilsen, og flere andre av meglerhuset Arctic Securities' favorittkunder har vært på aksjonærlisten.

Kjell Inge Røkke har vært på aksjonærlisten til NBT lenge, gjennom både sitt private investeringsselskap TRG og Aker Capital.

I sommer offentliggjorde Aker at Kværner og Aker Solutions skulle slås sammen, mens satsingene på offshore vind og karbonfangst skulle skilles ut og børsnoteres. NBT og vind på land skulle være en tredje satsing. Det er Røkkes sønn, Kristian Monsen Røkke som leder Akers grønne skifte.

Han har vært prosjektleder og ledet blant annet forhandlingene om kjøp av NBT. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.