Aker Carbon Capture har vært en stor suksess for Kjell Inge Røkke. Etter at det i fjor ble skilt ut fra Aker Solutions, har karbonfangstselskapet steget nesten 400 prosent fra første børsdag på Euronext Growth.

Tirsdag kveld kom meldingen om at Røkkes fornybarselskap Aker Horizons innkasserer én milliard kroner fra selskapet gjennom et salg til det britiske fondet Baillie Gifford og to andre institusjonelle investorer.

Aker Carbon Capture faller nesten fire prosent etter nedsalget. Aker Horizons faller 0,82 prosent, mens hovedindeksen på Oslo Børs har en nedgang på nesten ett prosent fra start.

Storinvestor i Tesla

Aker Horizons ledes av Kjell Inge Røkkes sønn Kristian Røkke. Selskapet vil dominere Aker Carbon Capture med en eierandel på drøye 42 prosent etter salget. Baillie Gifford dobler imidlertid eierandelen fra 6,64 til 12,59 prosent. Fondet betalte 23,80 kroner per aksje, til sammen vel 854 millioner kroner.

– Vi er blitt kjent med Baillie Gifford som en omtenksom investor med langsiktig horisont til støtte for selskaper som er viktige for fremtiden, sier Kristian Røkke i meldingen.

Baillie Gifford er basert i Edinburgh i Skottland og er blant annet kjent for å ha vært en av Teslas største investorer. Tidligere i år solgte imidlertid fondsforvalterselskapet seg kraftig ned i den populære aksjen.

Aker Horizons er Kjell Inge Røkkes satsing på fornybar energi. Det er et datterselskap av Aker Capital og har eierandeler i Aker Clean Hydrogen, Aker Offshore Wind, Rec Silicon, i tillegg til Aker Carbon Capture.

Rufsete på Børsen

Aker-selskapene er ikke de eneste som faller tirsdag morgen. Hovedindeksen følger etter børsfallet i USA og Asia. De fleste tungvekterne faller fra start. Etter noen minutters handel er de mest omsatte aksjene:

  • Equinor faller 0,42 prosent.
  • Norsk Hydro faller 0,39 prosent.
  • Yara International faller 0,97 prosent.
  • Aker BP faller 0,54 prosent.
  • Tomra Systems stiger 0,21 prosent.

Carbon Transition er foreløpig selskapet som stiger mest med en oppgang på 11,86 prosent. Green Minerals faller mest med en nedgang på 10,82 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.