Det var bred oppgang på Oslo Børs mandag, men utviklingen var noe svakere enn det øvrige europeiske aksjemarkedet.

Meglerhuset Evercore skriver i en oppdatering at det fremover vil være tilbudsunderskudd i oljemarkedet selv med aggressive globale produksjonsvekstestimater fra IEA, EIA og Opec.

«Nøkkelen til et vedvarende tilbud/etterspørselsunderskudd er robust konsumvekst på mellomlang sikt», skriver meglerhuset, som mener at positive internasjonale makrotall sikrer etterspørselssiden, og dermed teorien om at markedet strammes.

Videre mener Evercore at oljeproduksjon fra land utenfor Nord-Amerika, Opec og tidligere Sovjetunionen vil falle i fremover, på grunn av tre år med sterk underinvestering. Dette står i kontrast til konsensus som anslår at produksjonen fra disse landene vil stige.

Meglerhuset skriver at konsensusforventningen er at Saudi-Arabia og Russland vil vende tilbake til normale produksjonsnivåer i 2018, men selv mener Evercore at de to landene vil overholde produksjonsgrensene. Blant annet vises det i oppdateringen til at Saudi-Arabia ønsker høyere oljepriser for å nå landets 2030-visjon, der de ønsker å diversifisere seg bort fra olje.

Ellers mener Evercore at slaget om produksjonsveksten i den amerikanske skiferoljen vil stå i 2018, siden 2017-volumene allerede er hedget inn.

I sin daglige oppdatering skriver Norwegian Oil Trading at markedet fortsatt venter på ekte bevis på at de Opec-ledede kuttene faktisk har en effekt.

«Vi tror det verste er over når det kommer til prisfall, men mye avhenger av retningene på denne ukens lagre», skriver bunkersmeglerne.

Brent 1. posisjon, som er august-kontrakten, ble omsatt for rundt 45,26 dollar per fat da Oslo Børs stengte mandag, ned fra 45,51 da Oslo Børs stengte fredag.

Anbefalingen på Aker Solutions-aksjen ble mandag oppgradert til «kjøp» fra «hold» hos Pareto Securities, og til «nøytral» fra «reduser» hos Swedbank.

Pareto beholder kursmålet på 45 kroner per aksje og skriver at de venter økt aktivitet i selskapets Project and Services-segment, samt at marginene vil normaliseres fra første kvartal 2017. Videre mener meglerhuset at Aker Solutions er godt posisjonert for å vinne en fair andel av kontrakter på norsk kontinentalsokkel de kommende årene.

Swedbank beholder sitt kursmål uendret på 40 kroner per aksje.

Ellers har Aker Solutions mottatt en kontrakt for levering av tre kontrollkabler og relatert utstyr til Enis Coral South-prosjekt offshore Mosambik. Den finansielle verdien av kontrakten ble ikke opplyst.

Aker Solutions steg 0,78 prosent til 37,5 kroner mandag.

IntraFish skrev mandag at analytikerne Vidar Strat i ABG Sundal Collier og Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets merker seg store smoltutsett i Chile og tror økningen er såpass stor at det vil påvirke hele laksemarkedet.

Strat venter nå en tilbudsøkning på 15 prosent fra 2017 til 2018, mens Tønseth mener at Chile kan ende med en volumvekst på 15–20 prosent i 2018. (Se TDN Finans-artikkel klokken 10:55)

Analytiker Lage Bøhren i Carnegie mener at dette er i tråd med det Carnegie har sagt i flere måneder.

– Vi var i Chile i mars og nedgraderte sektoren etter det. Vi fikk vite at det var planer om øke produksjonen vesentlig mer enn forventningene. I mars økte vi produksjonsvekstestimatet fra Chile i 2018 til 18 prosent, og da lå konsensus rundt 7 prosent, sier han til TDN Finans.

Videre sier Bøhren at han tror den økte produksjonen fra Chile først og fremst vil gå utover prisene i det amerikanske markedet.

– Du får en sterk volumøkning fra Chile inn i USA, men Canada vil ikke vokse noe særlig. Norske og europeiske produsenter vil sannsynlig svare med å sende mindre volumer til USA. Du får en stor økning i USA som presser prisene ned der, men det tar lang tid for europeiske produsenter å bytte leverandør fra norsk til chilensk laks. Prisnedgangen i det europeiske markedet vil ikke være like kraftig som i det amerikanske markedet, sier han.

Bøhren trekker frem at dette i størst grad vil påvirke selskaper som har større eksponering mot det amerikanske markedet.

– Marine Harvest er den fremste kandidaten, men Grieg Seafood har også produksjon i Canada, sier Bøhren.

Sjømatindeksen på Oslo Børs falt 0,75 prosent mandag, mens Marine Harvest steg 0,14 prosent og Grieg Seafood falt 3,54 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,02 prosent til 693,17 poeng, omsatt for 2.675 millioner kroner.(Vilkår)