Olje- og fornybarserviceselskapet Aker Solutions melder mandag morgen om resultater for fjerde kvartal og helåret 2020.

I den ferske rapporten går det frem at selskapet fikk et driftsresultat (ebit) på minus 677 millioner kroner. Justert for «spesielle poster» endte fjerde kvartal i fjor med et driftsresultat på minus 182 millioner kroner, går det frem av mandagens rapport.

Videre fremgår det at styret i Aker Solutions har foreslått å ikke betale utbytte for 2020, ettersom styret har vurdert at det er viktig å bygge «finansiell robusthet».

For 2021 skriver selskapet at det venter lavere omsetning enn fjoråret, samtidig som det ventes at resultatet før skatt så vidt kommer til å ende på minussiden.

«Dette er ikke et tilfredsstillende nivå og hovedmålet for selskapet fremover vil være å bedre marginene og cash-genereringen», heter det i en børsmelding fra selskapet.

Kvartalsrapporten sendte Aker Solutions kraftig ned på Oslo Børs. Like etter kl. 14 var selskapet mest omsatt på børsen og ned nesten 12 prosent.

«Utfordrende»

Inntektene i fjerde kvartal i fjor endte på 6,8 milliarder kroner, ned fra drøyt ti milliarder kroner i samme kvartal i 2019. Nedgangen blir tilskrevet lavere aktivitet på tvers av segmenter, samtidig som at selskapet nylig er blitt tildelt prosjekter som fortsatt er i startfasen.

Ordreinngangen i fjerde kvartal var på 6,8 milliarder kroner, mens resultatet før skatt endte på minus 842 millioner kroner.

«2020 var et driftsmessig utfordrende år på grunn av koronapandemien og markedsurolighetene. Grepene som ble gjort i 2020 fokuserte på helse og sikkerhet for våre ansatte, kundelevering, kostnadsreduksjon og beskyttelse av balansen», skriver Aker Solutions i en børsmelding.

For hele 2020 endte resultatet før skatt på minus 1,3 milliarder kroner, mot 441 millioner kroner i pluss året før. Inntektene falt til 28,5 milliarder kroner fra 38,2 milliarder året før, mens ordreinngangen ved utgangen av 2020 var på 34,2 milliarder kroner.

Det ble bokført nedskrivninger på én milliard kroner i fjor.

Skilte ut fornybarvirksomhet

Kjell Inge Røkkes Aker-system gjennomgikk en omfattende overhaling i løpet av fjoråret. I tillegg til at fornybarselskapene Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture ble skilt ut i egne virksomheter – og senere også børsnotert som separate selskaper – ble Kværner og Aker fusjonert sammen.

I dag er det Kjetel Digre som er konsernsjef i Aker Solutions. Resultatet for fjerde kvartal og helåret 2020 ble kunngjort i en resultatoppdatering allerede for to uker siden.

I mandagens kvartalspresentasjon gjentar selskapet at det har et mål om at fornybar- og lavkarbonvirksomheten vil bli selskapets største virksomhet i 2030. Det er en ambisjon om at omsetningsgrunnlaget skal vokse med ti prosent årlig frem mot 2025.

Selskapet er verdsatt til 7,9 milliarder kroner på Oslo Børs, og avsluttet forrige uke til sluttkurs 15,97 kroner. Mandag falt aksjen altså kraftig som en følge av kvartalsrapportens varsler om året som kommer.

Det er Kjell Inge Røkkes Aker som er største aksjonær i Aker Solutions. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.