Storeierne Aker asa og britiske Bp vurderer et milliardsalg av aksjer i oljeselskapet Aker BP, fremgår det av en børsmelding onsdag ettermiddag.

I meldingen blir det klart at de to største eierne vurderer et salg av om lag 18 millioner aksjer i Aker BP gjennom en rettet emisjon, tilsvarende om lag fem prosent av alle utestående aksjer i oljeselskapet.

Dersom aksjene blir solgt til dagens sluttkurs 346,4 kroner vil det innebære et salg på om lag 6,2 milliarder kroner.

Målet med nedsalget er å balansere Akers portefølje ved å frigjøre kapital, ifølge Aker-sjef Øyvind Eriksen.

– Hvis transaksjonen gjennomføres vil Aker BP fortsatt være den største investeringen i Akers portefølje, og Aker vil fortsette å være største aksjonær i Aker BP.

Forbehold

57 prosent av de 18 millioner aksjene tilbys av av Aker, mens Bp står for de resterende 43 prosentene, går det frem av meldingen. Det blir informert om at selgerne forbeholder seg retten til å selge færre aksjer, eller ingen aksjer i det hele tatt.

Dersom transaksjonen blir gjennomført i sin helhet vil friflyten av aksjer i Aker BP øke fra 30 til 35 prosent.

Selgerne har også forpliktet seg til en såkalt «lockup»-periode, som betyr at hverken Aker asa eller Bp kan selge flere aksjer de neste seks månedene.

– Denne transaksjonen gjør det mulig for Bp å realisere noe av de betydelige verdiene som er skapt i Aker BP, samtidig som vi forplikter oss til selskapets videre suksess. I tråd med vår aktive forvaltning vil transaksjonen styrke Bps balanse, sier Bp-sjef Bernard Looney i meldingen.

Kjell Inge Røkke hylles som «original gangster» i denne litt annerledes bursdagsgaven produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen
Video fra Dagens Næringsliv
03:53
Publisert:

Pengemaskinen Aker BP

Aker-konsernet har de seneste årene vært mest kjent for oljeselskapet og pengemaskinen Aker BP, samt leverandøren Aker Solutions, men har med årene skapt flere ben å stå på. Det satses tungt på industriell programvare gjennom Cognite, som er blitt beskrevet som Røkkes it-juvel.

Den nyetablerte grønne spydspissen Aker Horizons har sendt fornybarselskaper på børs i rekordfart det siste året, og satser på vannkraft, sol, vind, karbonfangst, silisium, hydrogen og batteri.

Fiskeren Røkke har innrømmet at han tok feil om laksebransjen, og varslet nylig storstilt satsing på havbasert oppdrett sammen med milliardær Gustav Witzøe. Også bitcoin har Røkke gått inn i.

I tredje kvartal økte Akers verdijusterte egenkapital til rekordhøye 70,8 milliarder kroner. I forbindelse med fremleggelsen av tredjekvartalsrapporten åpnet Røkke for å redusere sin eierandel i industrikonsernet.

TRG Holding as eier 68,18 prosent av aksjene i Aker. TRG Holding eies i all hovedsak av Kjell Inge Røkke gjennom selskapet The Resource Group TRG, der også hans to barn har mindre eierandeler. Også utvalgte nøkkelmedarbeidere, som Øyvind Eriksen, har fått plass som aksjonærer i TRG Holding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.