Det finnes ikke en eneste børsnoterte eiendel av det Røkke-kontrollerte Aker-systemet som ikke har fått gjennomgå på børs i år. En hardt rammet oljepris og skumle utsikter for både oljeprodusenter og servicenæringen har barbert bort milliardverdier av Kjell Inge Røkkes formue.

Så langt i år har Aker falt 56 prosent på børs. Torsdag alene faller aksjen ti prosent.

Totalt 23 milliarder kroner av markedsverdien til Aker er borte i år.

Kjell Inge Røkke er største eier i Aker gjennom sitt TRG Holding as med rundt 68 prosent av aksjene. Hans private verdier har falt 15,8 milliarder kroner i verdi.

Meglerhus kutter Aker BP-kursmål i to

Gjennom store deler av året har koronaviruset ridd finansmarkedene som en mare. Hovedindeksen på Oslo Børs nærmer seg et fall på 30 prosent siden toppen 17. januar og oljeprisen vaker på det lave 30-tallet etter et dobbelt sjokk både på etterspørselssiden og tilbudssiden.

For et selskap som Aker, hvor verdiene er smurt i olje, betyr det nedtur på børs.

Juvelen i Aker, oljeselskapet Aker BP, har falt 59 prosent på børs hittil i år. Årsaken er åpenbar: Ytterst få selskaper tjener penger med en oljepris på 30 dollar fatet.

Analytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie dobbelnedgraderte torsdag Aker BP-aksjen fra kjøp til selg og senket kursmålet fra 300 kroner aksjen til 120 kroner aksjen – like over dagens nivåer. Meglerhuset har lagt til grunn en oljepris på i snitt 40 dollar fatet i år.

Bjørgan tror på en negativ fri kontantstrøm for oljeselskapet.

«Det vil utvilsomt være spekulasjoner rundt et mulig kutt i utbyttene, men vi tror dette er usannsynlig i hvert fall 2020 siden selskapet har rundt fire milliarder dollar i tilgjengelig likviditet», skriver Bjørgan.

Aker BP har mål om å betale utbytte på 850 millioner dollar i 2020 økende med 100 millioner dollar hvert år frem til 2023.

Meglerhuset venter at inntektene vil falle fra 3,3 milliarder dollar i 2019 til 2,8 milliarder dollar i 2020 og at driftsresultatet faller fra 1,3 milliarder dollar til 856 millioner dollar.

– Varige følger

Oljeprisen har falt kraftig som følge av koronaviruset, men også fordi Opec med Saudi-Arabia i front og Russland har brutt forhandlinger om ytterligere produksjonskutt, med en påfølgende produksjonsøkning og priskutt fra Saudi-Arabia.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management sa til DN tidligere torsdag at prisen på olje med levering i januar 2021 har falt fra 51 dollar fatet til 41 dollar fatet. Selv på olje med levering i 2029 har prisen falt fra 57 dollar fatet til 54 dollar fatet.

– Markedet har priset inn at dette får varige følger, sa Næss.

Rødt over hele linjen

De andre store børsnoterte selskapene i Aker-porteføljen har også rast hittil i år:

  • Oljeservice- og leverandørkonsernet Kværner Kværner har falt 42 prosent.
  • Oljeserviceselskapet Aker Solutions har falt 76 prosent.
  • Oljeserviceinvesteringsselskapet Akastor har falt 50 prosent.
  • Det skipseiende selskapet Ocean Yield har falt 53 prosent.

Aker er også investert i andre selskaper på Oslo Børs slik som offshorerederiet Solstad Offshore, silisiumsprodusenten Rec Silicon, rederiet American Shipping Company og verftet Philly Shipyard. Alle selskapene har falt på børsen.

Store kutt

Det kraftige oljeprisfallet har ført til at en rekke internasjonale oljeselskaper har kuttet kraftig i sine investeringer. Bare torsdag har fire ulike selskaper varslet kutt, ifølge TDN Direkt.

  • Tullow Oil har besluttet å suspendere utbytte og redusere ventede driftsinvesteringer til 350 millioner dollar og iverksette kostnadskuttprogram. I 2019 var Tullows driftsinvesteringer på 490 millioner dollar.
  • Apache Corporation reduserer investeringsplanene for 2020 til mellom 1,0 og 1,2 milliarder dollar fra tidligere 1,6-1,9 milliarder dollar. Det kvartalsvise utbyttet kuttes kraftig.
  • Murphy Oil kutter driftsinvesteringsplanene med 500 millioner dollar til 950 millioner dollar.
  • Devon Energy kutter ventede driftsinvesteringer med 500 millioner dollar til 1,3 milliarder dollar for 2020.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.