Onsdag ble Kjell Inge Røkkes to nye fornybarsatsinger børsnotert, da Aker Carbon Capture og Aker Offshore Wind hadde sin første handelsdag på minibørsen Merkur Market.

Da Aker Solutions gjennomførte en rettet emisjon for å hente penger til selskapene tidligere i sommer, ble tegningskursen satt til 1,7 kroner i Aker Carbon Capture og 1,47 kroner i Aker Offshore Wind.

Etter et par timers handel ble Aker Carbon Capture-aksjen omsatt til rundt 5,5 kroner, tilsvarende en oppgang på rundt 220 prosent fra tegningskursen.

Aker Offshore Wind ble omsatt til rundt tre kroner, rundt 100 prosent opp fra tegningskursen.

Dobling og tredobling

Ved stengetid endte Aken Carbon Capture-aksjen på 5,05 kroner og Aker Offshore Wind-aksjen på 3,41 kroner.

Med andre ord: Fikk du tegnet deg i kapitalinnhentingene ville du henholdsvis tredoblet og doblet pengene dine kun noen timer etter at handelen ble åpnet.

Det var i forbindelse med morselskapet Akers forrige kvartalspresentasjon i juli at planene om å skille ut de to selskapene fra Aker Solutions ble kjent. Tidligere i august kom også nyheten om at emisjonen i forbindelse med børsnoteringen var ferdigstilt. Til sammen ble det hentet inn én milliard kroner i en kapitalinnhenting.

Tror aksjene skal til værs

– Da Aker Solution handlet ex. spin-off var implisitt verdi på de to selskapene rundt 1,5 milliarder kroner, så disse aksjene skal nok til værs. Legger vi til grunne denne verdien, så skal selskapene opp rundt 35 prosent i dag, sier analytiker Jonas Meyer i Sparebank 1 Markets.

– Sett i ettertid, er det mulig at tegningskursen var satt lavt når man ser på oppmerksomheten selskapene har fått?

– Det var basert på verdier vurdert av uavhengig tredjepart, men det kan nok være den undervurderer hvor attraktivt fornybar energi kommer til å være i fremtiden, sier Meyer.

På børsen den siste tiden har blant annet hydrogenselskapet Nel steget kraftig. Selskapet la frem sin andrekvartalsrapport i dag, og fremover tror analytikeren at man kan komme til å se noe av det samme med de to nye Aker-selskapene.

Nel er priset til 29,1 milliarder kroner på børsen, men har fortsatt til gode å tjene penger.

– Man kommer antageligvis til å se noe av det samme som med for eksempel Nel, der investorer er villig til å se lengre fremover i tid. Vi har sett det med fornybaraksjer på børsen. Jeg tipper nok at aksjen stiger på nye ordre lenge før selskapene tjener penger.

«Nel-prising»

Forvalter Martin Mølsæter i First Fondene var en av dem som tegnet seg i emisjonen før børsnoteringen. Han vil ikke si hvor mye fondet hans tegnet seg for, men sier han er godt fornøyd med tildelingen.

First-forvalter Martin Mølsæter satser på Aker-selskapene.
First-forvalter Martin Mølsæter satser på Aker-selskapene. (Foto: Mikaela Berg)

Mølsæter tror aksjene har potensial for å stige enda mer, selv den sterke børsdebuten tatt i betraktning.

– Jeg tror Aker Carbon kan gå opp i ti kroner aksjen i løpet av noen måneder. Basert på «Nel-prising» er oppsiden enda mer, sier Mølsæter.

Han legger imidlertid til at han tror potensialet for oppgang i Aker Offshore Wind er enda større, når de først får prosjekter i havn.

– Hva er det som gjør disse aksjene så attraktive?

– Jeg tror det er veldig stor interesse for rene, grønne aksjer. Aker Carbon Capture er helt unikt, og har ingen andre konkurrenter på børs. I tillegg er karbonprisene på full fart oppover i Europa, sier forvalteren.

Også analytiker Meyer i Sparebanken 1 Markets er klar på hva som er grunnen til at investorene kaster seg over de to aksjene.

– Det ble en god miks med både fornybar og en sterk eier i Røkkes Aker. Og så er det to unike selskaper i form av at de er de eneste med eksponering mot henholdsvis offshore vind og karbonfangst, sier Meyer.

Nytt fornybart ben

Det var altså i midten av juli at det ble klart at Akers fornybar- og offshore vind-virksomheter skulle bli skilt ut fra Aker Solutions. De to nye selskapene er blitt lagt under nyopprettede Aker Horizons, som skal ledes av Kjell Inge Røkkes sønn, Kristian Monsen Røkke.

Kjell Inge Røkke hylles som «original gangster» i denne litt annerledes bursdagsgaven produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen
Video fra Dagens Næringsliv
03:53
Publisert:

I Aker Horizons, som altså skal være Aker-konsernets nye, grønne ben, legges også vindkraftselskapet NBT, med vindkraftparker på land i Indre Mongolia og Ukraina.

Samtidig ble det også klart at de to Røkke-selskapene Aker Solutions og Kværner igjen slås sammen, 18 år etter at de ble slått sammen første gang. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.