Uken startet trått på Oslo Børs, og ved stengetid mandag hadde hovedindeksen falt 0,58 prosent.

Mandag debuterte langdistanse-flyselskapet Norse Atlantic på lavterskelmarkedsplassen Euronext Growth, og aksjen steg raskt til 21 kroner, en økning på fem prosent fra emisjonskursen på 20.

Dette er det andre norske flyselskapet som debuterer i år, men i motsetning til Flyr satser Norse Atlantic på langdistanse. Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea sier at oppturen for Norse Atlantic kom som ventet.

– Det er nok et stort ønske om å være med på reisen til dette nye flyselskapet, og det kan også være et gunstig tidspunkt å starte et flyselskap på nå. Både mannskap og materiell kan skaffes billig. Og siden man nå begynner å se en ende på pandemien, er det nok mange som ser for seg at reiselysten vil ta seg kraftig opp fremover, sier han.

Nedgang for Flyr og Norwegian

Flyselskapet Flyr, som skal ha sin første flyvning i slutten av juni, stupte imidlertid på børs mandag ettermiddag. Ved stengetid var aksjen ned 12 prosent.

Tidligere mandag ble det kjent at rekonstruksjonsplanen til flyselskapet Norwegian ble godkjent i Oslo byfogdembete. Norwegian-aksjen falt nær fire prosent på Oslo Børs mandag.

Selskapet forbereder nå prosessen med å hente inn ny kapital. Norwegian planlegger å hente inn 4,5 milliarder kroner i frisk egenkapital, og av dette har staten sagt ja til å bidra med 1,5 milliarder kroner gjennom såkalt hybridkapital.

Røkke-smell

Ellers har starten på børsuken gått særlig utover Aker-konsernets klimasatsinger, Kjell Inge Røkkes såkalte «grønne babyer»:

  • Fornybarsatsingen Aker Horizons falt over seks prosent.
  • Karbonfangstselskapet Aker Carbon Capture falt rundt seks prosent.
  • Hydrogenselskapet Aker Clean Hydrogen falt rundt åtte prosent.
  • Havvindselskapet Aker Offshore Wind falt rundt seks prosent.

Akers krill- og biotek-selskap Aker Biomarine er unntaket, og var opp to prosent. Også solcelle-selskapet Rec Silicon, der Aker er største eier, faller over seks prosent.

Kahoot falt videre

Grønne aksjer er ikke de eneste som får hard medfart mandag. Børsfavoritten Kahoot fortsetter nedturen, og har falt syv prosent.

Aksjen i teknologiselskapet omsettes nå får rundt 82 kroner stykket, en nedgang på nesten 40 prosent siden toppnivået på 132 kroner i januar.

– Overordnet har det vært et bra sentiment i markedene den siste tiden, så det er ikke så overraskende at uken starter med en rolig dag og et svakt fall på Oslo Børs. Vi ser den samme utviklingen ute i Europa, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea.

Oljeprisene har steget nesten to prosent etter meldinger om droneangrep på anlegg tilhørende Saudi Aramco, gjennomført av Houthi-opprørere med tilhold i nabolandet Jemen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.