- Vi har ikke hatt en skikkelig korreksjon i aksjemarkedet siden andre kvartal 2012, påpeker porteføljeforvalter Kristian Falnes i Skagenfondene.

- Det begynner å bli litt lenge siden og jeg blir ikke overrasket om det kommer en korreksjon på 10 prosent eller mer i år. Om den kommer i løpet av våren, i sommer eller senere er usikkert, sier Falnes.

Porteføljeforvalteren tror Oslo Børs ved nyttår vil ha steget med mellom 10 og 15 prosent for året samlet.

- Med basis i høyere veksttakt for verdensøkonomien i 2014 enn det vi så i 2013, og at selskapenes inntjeningsvekst også blir høyere enn det vi så ifjor, ligger mye til rette for at 2014 også vil bli et greit aksjeår, sier han.

Gass og bank

Falnes vil i dag spesielt trekke frem to aksjer: et gassrederi og en bank.

- BW LPG vil dra nytte av superprofitt innen LPG-frakt de neste par årene og aksjene bør ha mer å gå på. Hvor lenge markedet vil forbli stramt vil avhenge av kontraheringsviljen. Slik det ser ut i dag, vil vi kunne se høye rater frem til 2017, sier han.

- Ellers vil jeg trekke frem SR-Bank som fortsatt er billig til tross for at aksjen har doblet seg siden siste emisjon. Banken har vist at de over lang tid ligger i øverste kvartil (de 25 prosent beste red.anm) når det gjelder egenkapitalavkastning blant bankene i Norden. Når banken i dag prises under bokført egenkapital, mener jeg det fortsatt er et godt kjøp. Dog ligger høyere utbyttebetalinger et par år frem i tid på grunn av at banken i likhet med mange av sine konkurrenter fortsatt er i en situasjon der den må bygge soliditet, sier porteføljeforvalteren.

- Flatt, men selektivt

Børsmarkedet så langt i år vil han beskrive som « forholdsvis flatt, men selektivt»

- Etter å ha vist svak utvikling i lang tid, har vekstmarkedene vist styrke de siste ukene, sier Falnes.

- Makroøkonomisk er det frykt for lavere veksttakt i kinesisk økonomi og den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina/Vesten som har fått mest oppmerksomhet. Resultatsesongen fjerde kvartal har vært ok, men ikke strålende, sier porteføljeforvalteren.

- Hvilke internasjonale forhold blir mest avgjørende for markedet fremover?

- Veksttakten i den kinesiske økonomien vil være en viktig driver for hele verdensøkonomien. Tilstramming i USAs pengepolitikk vil også være et viktig tema, svarer Falnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.