Pexip hadde torsdag sin første dag på Oslo Børs, og fikk en flyvende start da handelen åpnet klokken 09 - for anledningen med børsdirektør Øivind Amundsen som bjelleringer og Pexip-ledelsen med på videokonferansesamtale.

Umiddelbart etter åpning sto aksjekursen i over 90 kroner. Det skjedde etter at tegningskursen for aksjer i forkant av børsnoteringen var satt til 63 kroner. Dermed hadde også videokonferanseselskapetselskapets børsverdi økt med nesten tre milliarder kroner på bare et par minutter.

Tidligere toppalpinist Aksel Lund Svindal har vært aksjonær i selskapet lenge, og har litt over 600.000 aksjer i selskapet. Ifølge prospektet til børsnoteringen solgte Svindal ingen aksjer i forbindelse med noteringen, og kan konstatere en pen papirgevinst på sitt eierskap i den nye børsraketten.

Børsdirektør Øivind Amundsen ringte i bjellen da Pexip Holding torsdag ble notert på Oslo Børs, under en digital bjelleseremoni.
Børsdirektør Øivind Amundsen ringte i bjellen da Pexip Holding torsdag ble notert på Oslo Børs, under en digital bjelleseremoni. (Foto: Ørn E. Borgen/NTB Scanpix)

Legger man til grunn en kurs på 91,5 kroner, som var det aksjen sto i rundt en halvtime etter åpning, betyr det at Svindals aksjebeholdning nå har en verdi på rundt 57,8 millioner kroner.

Til sammenligning var beholdningen før noteringen verdt rundt 39,8 millioner kroner. Det betyr at den tidligere toppalpinisten har en papirgevinst på rundt 18 millioner kroner etter børsnoteringen.

Alpinkollega på eiersiden

Svindals far, Bjørn Olaf Svindal, har etter det DN erfarer rundt 700.000 aksjer i selskapet etter børsnoteringen. Han var en av dem som måtte selge i forbindelse med noteringen, og fikk da rundt 24 millioner kroner for nær 400.000 aksjer til emisjonskursen på 63 kroner.

– Det er en hyggelig utvikling, sier Bjørn Olaf Svindal til DN.

– Du er ikke litt bitter for å ha solgt aksjer til 63 kroner når du ser på kursen nå?

– Nei, det er ingenting å angre på eller være bitter for. Som en av de største eierne måtte jeg selge før noteringen. Det er vel en årsak til at det går så bra nå, sier han.

Bjørn Olaf Svindal
Bjørn Olaf Svindal

Det er gjennom Riisalleen Invest at Svindal senior eier disse aksjene, som nå har en verdi på rundt 64 millioner kroner. Far og sønn Svindal har vært aksjonærer i Riisalleen i en årrekke. I 2017 kjøpte Svindal senior sønnens aksjer i selskapet for 37,5 millioner kroner.

Svindals tidligere alpinkollega Kjetil Jansrud sitter også på aksjer i selskapet. Ifølge Finansavisen startet Jansrud å laste opp i aksjen i 2017 og 2018, og har litt over 200.000 aksjer i selskapet gjennom Kigm Holding.

Før børsnoteringen var Jansruds beholdning verdsatt til drøye 14 millioner kroner. Han har etter børsnoteringen en papirgevinst på rundt 6,6 millioner kroner.

Det betyr at Jansrud og Aksel Lund Svindal har en samlet papirgevinst på rundt 24,6 millioner kroner i aksjen.

Gründere håvet inn

DN har tidligere omtalt at de syv gründerne av Pexip fikk nær 300 millioner kroner i forbindelse med aksjesalget i forkant av børsnoteringen.

Ifølge prospektet var det Per Haug Kogstad som skulle selge flest aksjer av de syv når selskapet gikk på børs. Kogstad er i dag styremedlem i selskapet, og ville selge inntil 1,6 millioner av sine 5,6 millioner aksjer. Han vil dermed redusere sin eierandel til 4,9 prosent etter salget.

Til en kurs på 63 kroner aksjen vil gevinsten på de 1,6 millioner solgte aksjene være på rundt 100 millioner kroner, og de resterende fire millioner aksjene hans vil nå verdsettes til mer enn 250 millioner kroner, forutsatt en kurs på 91,5 kroner.

De seks andre grunnleggere vil til sammen selge for nesten 200 millioner kroner. Det fremgikk ikke hvor store eierandeler de vil sitte med etter salget.

Det er investor Tor Dagfinn Veen som er største eier i Pexip. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.