Aldri før har det vært flere privatpersoner på aksjemarkedet – og aldri har de vært yngre, viser ny statistikk fra AksjeNorge. Nå er det over 127.000 aksjehandlere i aldersgruppen 18–40 år, nesten like mange som i aldersgruppen over 60.
Det merker også norgessjef Anders Skar i nettmeglerhuset Nordnet, som i juni overtok plassen som største meglerhus på Oslo Børs foran blant andre DNB Markets.
– Det skyldes generelt økt aktivitet i kundestokken og på Oslo Børs. Vi ønsker å være best på online aksjehandel, og mener selv at vi tilbyr en veldig konkurransedyktig tjeneste i forhold til pris, funksjonalitet og tjenestetilbud, sier han.
Nordnet har fått 45.000 nye kunder siden nyttår, mange av dem unge småsparere.
– Blant de nye kundene våre er det en større andel av unge og kvinner enn tidligere. Historisk har privatpersoner på Oslo Børs vært synonymt med eldre menn.
Statistikken viser at de ferske aksjesparerne er mer risikovillige i lys av lave renter i bankene, noe som gjør at mange jakter på høyere avkastning andre steder – noe som innebærer at de må ta mer risiko.
Den erfarne aksjeplukkeren Ketil Skorstad uttalte nylig at han tror pandemien har ført til en endring i hvordan folk investerer i aksjer.
– Jeg har en følelse av at det er mange små investorer som sitter og handler aksjer nå som om de var på et kasino. Dette har kanskje sammenheng med at de ble hjemmeværende under korona og all «sports betting» forsvant. De investerer ikke, de gambler. Det kan ikke gå bra, så det skal tapes uhorvelig mye penger. Dessverre, sa han.
På grensen til gambling
– Det er vanskelig å si, men en hypotese er jo at folk som ellers driver med pengespill er blitt lokket til børsen av mangel på sportsarrangementer under koronakrisen, sier førsteamanuensis ved Handelshøgskolen i Tromsø, Espen Sirnes, på spørsmålet om årsaken til den store økningen.
Han mener unge investorer på forhånd bør sette en maksgrense på hvor mye man skal investere, dersom man absolutt skal handle enkeltaksjer.
– Er aksjehandel uten kunnskap på grensen til gambling?
– Ja, det er mer risiko og mer spenning i enkeltaksjer. Men hvis du ikke har kunnskap, er det ikke å anbefale. Fond gir langt bedre avkastning i forhold til risiko, sier han før han fortsetter.
– Det finnes ekstremt mange proffe aktører som følger markedet. Sannsynligheten for at en amatør skal slå markedet over tid er veldig liten, konkluderer Sirnes.
– Suksess avler tap
NHH-professor Thore Johnsen deler Sirnes' oppfatning.
– Som man sier i Norge: en svale gjør ingen sommer, sier han, og sikter til at dersom man lykkes med investeringer i starten, gir det ingen garanti for at aksjehandelen vil være lønnsom over tid.
– Man bør bruke aksjemarkedet til sparing. Pass på! Det er veldig lett å føle seg som et geni dersom man har hatt suksess tidligere. Suksess avler tap. Disse menneskene som inntar markedet har ikke noen spesiell informasjon eller evne til å styre risikoen.
Selv anbefaler Johnsen nybegynnere å sette pengene i fond, men er klar på at dersom pengene fra de ferske aksjehandlerne tidligere ville gått til tipping av fotballkamper eller spill på hest, kan det like gjerne være det samme. Da gjøres investeringen for å skape spenning, og ikke for å tjene penger på lang sikt.
– Hvis dette er penger som ellers ville blitt brukt på hesteveddeløp, har ikke jeg noen anbefalinger.
– Er fond å foretrekke for mennesker med lite kunnskap?
– Ja, og det vil de selvfølgelig ikke gjøre. De er nemlig ute etter spenning. Man taper pengene fortere på børsen enn på travbaner, avslutter Johnsen.
Økt andel kvinner og unge
Skar er ikke enig med professorene, og mener parallellen til gambling er litt søkt.
– Den sammenligningen synes jeg er overdrevet. Har du lite kunnskap, null erfaring og en ambisjon om å bli rik raskt så kan jeg være enig. Vår oppfatning er dog at de fleste er langsiktige investorer og sparere som ønsker å ta del i samfunnets vekst og verdiskaping, ved å investere i etablerte selskaper som for eksempel Telenor, Yara eller Equinor.
I likhet med både Johnsen og Sirnes oppfordrer også Skar uerfarne investorer til å investere i fond.
– Det beste for de fleste er å investere i fond. Det krever mindre tid og kunnskap. Et generelt råd til folk flest er å tilpasse risikoen og ambisjonsnivået med hvor mye tid du vil legge i det, hva du ønsker å oppnå, ditt kunnskapsnivå og din risikovilje, avslutter Skar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.