September har historisk vært måneden som gir dårligst avkastning på Wall Street. Det ser ikke lyst ut i år, heller.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen hadde sin verste uke siden mars denne uken. Forrige måneds oppgang er visket ut allerede, ni børsdager inn i september.

– Takk og lov for at vi får et lite pust i bakken. De selskapene som har opplevd en svekket aksjepris er de samme selskapene som hadde en enorm økning tidligere. Derfor er det ikke så overraskende, sier Pål Ringholm, analysesjef i Sparebank 1 Markets.

Tekno i førersetet

August var en svært positiv måned på New York-børsen. Aksjemarkedet har ikke sett en lignende oppgang siden 1980-tallet – til tross for koronaepidemien, høy arbeidsledighet og mange forretninger som er gått konkurs.

Den kraftige kursoppgangen på Wall Street skyldes i stor grad den voldsomme økningen blant de største teknologiselskapene: Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet (Google) og Tesla.

– De store teknologiselskapene har ikke utviklet seg i tråd med resten av aksjekursene. Du kan forvente noen skuffelser underveis, sier Ringholm.

Kredittanalysesjef Pål Ringholm, Sparebank 1 Markets.
Kredittanalysesjef Pål Ringholm, Sparebank 1 Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Han er fortsatt rolig når det kommer til resten av markedet.

– Det har ikke vært noe spredning til andre markeder. Både resten av aksjemarkedet og rentemarkedet har vært stabilt. Derfor gjelder dette lille fallet kun tek-selskapene, og det tror jeg bare er sunt.

Det betyr imidlertid ikke at faren for mer uro utover høsten er over, påpeker han.

«Store rom for mer uro»

Det er mange som klør seg i hodet over den enorme kursutviklingen vi har vært vitne til de siste månedene. Ifølge Ringholm har krisetiltakene fra USAs sentralbank (Federal Reserve, kort omtalt som Fed) vært mye av årsaken:

– Sentralbanken har pumpet penger inn i markedet. Det virker som de ønsker å unngå selv en liten markedskorreksjon, sier han.

I den siste perioden har det vært enorm økning av nye investorer på markedet. Å stole blindt på at sentralbanken vil fortsette å pumpe likviditet inn i markedet kan bli dyrt.

– Dersom tiltakspakkene til Sentralbanken stopper er det store rom for mer uro på børsen. Det er ekstremt høye forventninger til Fed, sier han.

Presidentvalget

I tillegg til at koronaviruset fortsatt herjer, er det flere hendelser som kan være med på å skape uro i aksjemarkedet. Presidentvalget er helt klart et av disse uromomentene. Selv om mange ønsker at det demokratiske partiet skal styre USA, kan dette ha negative virkninger på mange aksjers kursutvikling.

Høstens valg kan ha stor påvirkning på børsmarkedet. Her er demokratenes Joe Biden som utfordrer Donald Trump.
Høstens valg kan ha stor påvirkning på børsmarkedet. Her er demokratenes Joe Biden som utfordrer Donald Trump. (Foto: Alex Wong)

– Det er en stor mulighet for en korreksjon dersom demokratene vinner valget til høsten. Dette øker muligheten for en skatteøkning. Selv om dette kan være med på å gi mer stabilitet generelt sett i samfunnet, kan det være med på å prege kursen i negativ retning, sier Ringholm.

Det er kun 50 dager igjen til valget. Hvem som blir valgt vil spille en viktig rolle for den amerikanske økonomien. Dette skaper mye uro og usikkerhet på børsmarkedet.

– I dag ligger det fremtidige markedet på et uvanlig høyt nivå. Markedet er nervøst for at man kan få uro fra det politiske de neste par månedene. Ser man mer langsiktig kommer aksjemarkedet til å fortsette som før, uavhengig av valget, sier Ringholm.

Tror ikke på stort fall i Norge

Hovedindeksen på Oslo Børs beveger seg ofte i samme retning som den amerikanske børsen. Dette tilsier at hvis det kommer et stort børsfall i USA, er det stor sannsynlighet for at flere enkeltaksjer i Norge vil oppleve et fall.

– USA er nasjonen med mest kapital i verden, og har også det største børsmarkedet. Det er derfor ingen tvil om at den norske børsen er sterkt tilknyttet den amerikanske børsen. Ser vi et større fall, er det ikke utenkelig at Oslo Børs vil følge etter, sier Ringholm

Han nevner imidlertid at det er usannsynlig at Oslo Børs vil oppleve et like stort fall dersom det skulle komme et krakk i USA. Grunnlaget for dette er at de amerikanske teknologiselskapene har hatt en utvikling uten sidestykke, og at Oslo Børs er ikke like dyr som den amerikanske børsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.